Az olimpia borai

Dübörögnek az ötkarikás játékok, olimpiai lázban a világ. Ahogy az ilyen jelentős eseményeknél lenni szokott, mindennek megvan a hivatalos beszállítója, minden részlet fontos. Így van ez a borokkal is. Az idei olimpián három 2012-es borból választhatnak a helyszínre látogatók, míg a rendezvényekre, fogadásokra 18 borból álló listát állítottak össze.

A britek nem viccelnek, ha borról van szó. A londoni olimpiai játékok egyik kulcskérdése volt a szervezőknél a boroké. A borlista összeállításának nemes (és nemkülönben jövedelmező) feladatát a patinás Bibendum kereskedőcég kapta. Ők állították össze azt a 18 borbók álló listát, melyeket az olimpia kísérőrendezvényein, fogadásain szervíroznak a felszolgált ételek mellé is.

Ezek között olyan klasszikusok is szerepelnek, mint a 2008-as Meursault Cuvee Charles Maxime Domaine Latour-Giraud és a 2006-os Brunello di Montalcino Castello Banfi (a 2004-est itt kóstoltuk) , de olyan egzotikusnak is tekinthető borok is kerültek a válogatásba, mint a brazil 2006-os Quinta do Seival Castas Portuguesas – utóbbi nyilván nem véletlenül.

Hogy a rendező ország se maradjon ki, egy valódi angol bor (egy pezsgő) is rákerült a borlapra: a 2008-as Hush Heath Balfour Brut Rosé. A Bibendum cégek részére egy olimpiai ajándékcsomagot is összeállított, ezek a prémium csomagok (összesen 100 ezer db) céges ajándékként is jól keltek, de magánszemélyek is vásároltak. Az ebből befolyó pénz 25%-át fordítják jótékonysági célokra – írta a Decanter.

Akik nézőként látogatnak ki a hat helyszín egyikére, három borból választhatnak: ezeket 75 cl-es és 18.75 cl-es PET-palackokban szállították a helyszínekre, összesen 650 ezer liternyit. A fehérbor és a rosé dél-afrikai, a vörös itt is brazil, mindhárom bor 2012-es évjáratú. Az árak nem éppen olcsók, a kisebb kiszerelésű bor 4,80 font – mintegy 1700 forint.

A dél-afrikai borokat az ország legnagyobb Fairtrade borászata, a Stellenrust biztosította, a chenin blanc mellé egy pinotage-shiraz-merlot rozé került. A brazil bor ugyan nem Fairtrade, de a Seival pincészet (mely a prémium brazil bort is szállítja) shiraz-tempranillo-gamay nouveau alapborát is azért választották, hogy tisztelegjenek a következő olimpiai helyszín, a 2016-os játékokat vendégül látó Rio de Janeiro előtt.

Hozzászólások

 1. londonercsecse mondta

  A 2006-os Brunello di Montalcino Castello Banfi-t nemreg kostoltam, sokkal jobban egyben volt, mint a Fater altal kostolt 2004-es. Ja, Bibendumnak osszel uj Head Buyer-e lesz, tolunk erkezik majd.

 2. Kántorbandi mondta

  Valójában a brazil borokra lennék kíváncsi. Kóstoltam párat a LIWF-en, azok egyszerű cabsavok voltak, semmi extra. A Mondovino volt az ihlet, amely ugye azzal kezdődik, hogy úszik egy kókuszdió a vízen. Az egyszerűbb borok olyanok lehetnek, mint a szimpla chilei vagy argentin borok, de kérdés, milyen a prémium brazil?

 3. ababucs mondta

  @ Kántorbandi:
  hát, nem ezt tapasztaltam eddig. a brazil borok jellemzően szimplán szarok voltak.

  3 éve volt pár sárdoni a vinagorán, azok mind túlérett, túlfázott, lusta, fájdalmas első próbálkozások voltak, a mostanin volt pár édes habzóbor, azok a törley irsai édes szintjét hozták, néha verték,

  egyszer kóstoltam egy hetet egy brazil kereskedővel, ő a nagyon déli, édes, gyümis, nagytestű cuccokat kereste, elég yellowtailesen,

  meg egy 16 fokos merlotkat gyártó macedón sztárborászat újságolta, hogy az orosz, kínai, brazil vevőik 2-3x annyit adnak a szupervastag szupertúlérett borokért, mint bárki más bármi másukért.

  ennyit láttam a brazil borvilágról, szerintem ismerős a kép…

Minden vélemény számít!