Balatoni Gasztrotérkép 2017-ben is

Több, mint 60 vendéglátóhely, éttermek, borászatok és szálláshelyek összefogásával jelent meg a Balatoni Gasztrotérkép legújabb, 2017-es kiadása, ami a magas minőségű, egész évben nyitva tartó szolgáltatókat népszerűsíti, és segíti a tájékozódásban a gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat. 

18157157_1189611537834667_1657463079587671709_n

Magas minőség, egész éves nyitvatartás és összefogás – ezek a Balatoni Gasztrotérkép legfőbb értékei. Az első kiadás 2015-ben jelent meg, és egy baráti összefogásból nőtte ki magát mára az egész Balatont felölelő gasztro-iránytűvé. A résztvevő vendéglátóhelyek száma két év alatt az ötszörösére nőtt, a szolgáltatók palettája pedig igen színes: éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, sörfőzde, pálinkakészítő, vannak köztük családi vállalkozások és nagyobb vállalatok is, régi balatoni “zászlóshajók” és lelkes új szereplők, mindegyikükben közös vonás, hogy saját kategóriájukban kiemelkedőek, hisznek a magas minőségű vendéglátásban, és a klasszikus értelemben vett “szezon” meghosszabbításában is.

IMG_2623

(Sétahajózás közben Kristinus rozé)

Korábban összesen három térkép volt, kettő északi parti és egy déli parti változatban. Az idei térképen már a teljes balatoni régió megjelenik. A készítők megőrizték az eddig bevált és szerethető grafikus arculatot, ugyanakkor újdonság, hogy a térkép hátlapján lévő leírások a magyar mellett angol nyelven is szerepelnek, megcélozva ezzel a külföldi turistákat is.

Balatoni Gasztrotérkép Team 2017

“Nagy öröm számunkra, hogy alig két év alatt ilyen látványos fejlődés mutatkozik meg a balatoni vendéglátásban, és ennyi remek szolgáltató várja egész évben a Balatonra látogatókat. A mi feladatunk az, hogy segítsünk partnereinknek abban, hogy minél több emberhez eljusson a hírük, és minél többen induljanak útnak, és fedezzék fel a régió legjobb éttermeit, borászatait, vendéglátóhelyeit az év 365 napján.” – vallja Szauer Judit gasztro-kommunikációs szakember, a Balatoni Gasztrotérkép ötletgazdája és alapítója, valamint Budavári Dóra, a kiadvány szerkesztője és társalapítója.

A Tihanyi PIAC Placcon tartott sajtóbemutató alkalmával mi is ízelítőt kaphattunk abból, hogy a Gasztrotérkép résztvevői mit is tartogatnak a vendégeiknek. Egy igazi mini gasztrofesztivál részesei lehettünk, és rengeteg finomságot kóstolhattunk. Lehetetlenség volt mindent végig enni és inni, és még beszélgetni is, de azért minden tőlem telhetőt megtettem.

IMG_2582

A borok közül először a Zelna Borászat különlegességét, a Rozália szőlőfajtából készült friss tételt kóstoltam, valamint egy olaszrizlinget. A Szent Donát Birtok furmintja és kékfrankosa soha nem maradhat el, ha a közelemben van, a Sabar Borház 2015-ös dűlős olaszrizlingje, kéknyelűje és rajnai rizlingje is mind nagyon tetszett. Földi Bálint borász egy másik projektjét a Pláne Badacsony Borterasz hozta el,  A két jóbarát meg az Anti szintén olaszrizlinggel képviseltette magát, és noha a címkéjük nem volt a szívem csücske, maga a bor egy könnyű, friss tétel. Pont úgy, ahogy Újvári Vivien Szent György-hegyi olaszrizlingje is, mindkettőt érdemes megkóstolni, ha valakinek az útjába kerül. A Csendes Dűlő Szőlőbirtoknál sajnos Molnár Júlia Dórát már nem sikerült elkapnom, de a 2014-es Hárslevelűjével azért megvigasztaltam magam. A Homola Pincészetnél nemrég voltam, így most kihagytam az egész sor kóstolását és egyből egy pohár kékfrankost kértem, ami szerintem még mindig egyike a legjobb hazai kékfrankosoknak. A Kreinbacher Birtok mi mással is várt volna minket, mint brut classic pezsgővel, később pedig egy 2015-ös Juhfark volt, amit a lazactatár mellé ittam. A Jásdi Pince, a Figula Pincészet és a Istvándy Pincészet volt még a listámon, természetesen őket sem hagytam ki.

A balatonvilágosi Hedon Sörfőzde az egész szortimentjét kihozta, tőlük a legújabb, blond ale-re, a Johnny Firpora esett a választásom, ami szerintem remekül passzol bármelyik balatoni nyári naphoz. És külön örülök, hogy egy sörös is felkerült a Gasztrotérképre, mondjuk a Balatonvilágosi sörük után ez kvázi kötelező is volt.

IMG_2527

A gasztroélmények közül számomra a halak és a húsmentes fogások jelentették most is a választékot. Rögtön érkezéskor a Villa Vitae füstölt halas (lazacos és pisztrángos) szendvicseit, környékbeli sajtjait és salátái kóstoltam, utána nem tudtam kihagyni a Fészek Étel és Hotel által kínált harcsapaprikással töltött tortellinit halászlével, ahogy a Káli Art Inn saját mandulájával készült csokoládés brownie-ját sem.

IMG_2590

(Kreinbacher Birtok: Lazactatár lazackaviárral és fehér spárgával, hozzá 2015-ös Juhfark)

A fent már említett Kreinbacher Juhfark 2015 mellé lazac tatár – és kaviár volt fehér spárga variációkkal és mascarpone habbal. A Paletta Pulled ponty szendvicse igazi balatoni street food, a Bock Bisztro Balatonnál a Füstölt tokhal epersalátával pedig mutatja az irányt, hogy nem árt, ha egyre több a halas étel a víz körül. Kétségtelenül a Kővirág két fogása tette rám a legnagyobb benyomást, és nemcsak a tálalás miatt. A fehérrépa és tápióka chips fűszeres kecskesajtkrémmel, orgona – és medvehagyma virággal, ribizli lekvárral tálalva egyszerűen tökéletes összhangban volt. Az epres-mogyorós-sóskás pohárdesszertből már nem maradt, mire mentem, szóval úgy tűnik nem csak szerintem volt az egyik legérdekesebb hely.

IMG_2567

(Kővirág: márgára tálalt fehérrépa chips kecskesajtkrémmel, hozzá Szent Donát Márga furmint)

De kóstoltam friss fenyőrügyet is (sosem gondoltam volna, de mindenkinek ajánlom), a Bonne Chance-nál pedig kaptam vega változatot a Mura mangalica burgerből dödölle lángosban, kerekrépa salátával. Mivel a siófoki Villa Gréta cukrászda összes sütijéből kóstoltam, így édességet már csak a Mala Gardennél tudtam enni, itt a csokoládé mousse-t málnával és pattogós cukorkával tálalták, és persze olyan nincs, hogy én kihagyjak bármit is, amiben pattogós cukorka van.

IMG_2586

(Mala Garden: Csokoládé mousse málnával és pattogós cukorkával!)

Emellett még természetesen rengeteg borászat és gasztrokiállító volt ott, és mondanám, hogy fedezzétek fel őket nyáron, de most már tudjuk, hogy egész évben Balaton, szóval látogassatok el a gasztrotérképes helyekre bármikor.

A kiadvány ingyenes, magyar és angol nyelvű, elérhető a rajta szereplő  szolgáltatóknál szerte a Balatonon, valamint a május végén megjelenő országos terjesztésű MOL Nagyon Balaton Magazinban, vagy egy gombnyomással  letölthető a  www.gasztroterkepek.hu weboldalról is.

Facebook
Instagram

Minden vélemény számít!