Bálint Pince Somlói Olaszrizling 2009

Valódi “északi oldali” olaszrizling, szikár, ásványos, szárított növényes. Somló maraton 2.

A Hegy északi oldalán, nagyjából két hektárt művelnek, a nagy kóstolóterem és sok férőhelyes szállás nyár végére készül el. Ahogy korábban írtam, a palack és dugódesign jó, bár a viasz-kapszulát én biztosan elhagynám – alig lehet leszedni, nagy koszt csinál, ráadásul szépen bele lehet ügyeskedni a borba.

Hűvös, szikár illatú bor krétaporral és sok szárított növénnyel, mineralitása kifejezett. Szájban élénk savak és közepes test jellemzik: gyógyfüvek, csonthéjasok bukkannak fel. Lecsengése kissé rövid és elég citrikus, valódi “északi oldali” olaszrizling.

Bátran merném tengeri ételhez ajánlani. A Somlói Borok Boltjában 1800 Ft, ár-érték aránya három és fél csillag.

Somló Guide

A Somló egy erodált bazaltkúp (431m), korábbi aktív vulkán. Magyarország legkisebb borvidéke (~600ha), nagyon egyedi adottságokkal, igen sok mikrotermelővel és gazdasággal. Fehérboros vidék, jellemző fajtái az olaszrizling, furmint, hárslevelű és juhfark (ez utóbbi szinte csak itt található meg az országban).

Talajában a bazalton felül (bazalttufa, kukoricabazalt, kenyérbazalt, stb.) pannon homok, hordalék, törmelékes lösz és barna erdőtalaj is fellelhető. Mivel a szőlőgyökér mélyen benyúlik a föld alá, sokféle kőzettel találkozik. Ez adja a somlói borok jellegzetes ásványosságát (mineralitását) és azt, hogy igen magas az ásványi anyag és savtartalmuk (néhány száz évvel ezelőtt javallt volt emésztési gondokra, vesebajra, női bántalmakra).

A somlói nem a gyors fogyasztás bora. Minden somlói kivétel nélkül meghálálja a szellőztetést, fél-egy óra dekantálóban minimum szükséges ahhoz, hogy megnyíljon. Ha nincs lehetőségünk dekantálni, akkor a palackból a bort annak válláig öntsük ki pohárba, hogy legalább a palackon belüli legnagyobb felületen tudjon levegőzni. A legtöbb, más tájról származó fehérbor egy-három évesen már kiteljesedik, a magasabb minőségű somlai viszont akár öt-tíz évig, vagy még tovább eltartható.

Ezekre a borokra igaz az is, hogy “darabban” tárolva, felbontva is napokig megőrzi aromáit (sőt, a legmagasabb minőségű tételekben még újabb rétegek tárulhatnak fel).

Zárásként Hamvastól két gondolat:

“Egyetemes bor nagyon kevés van – olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a somlait ajánlanám.”

“A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.”

Minden vélemény számít!