Barangolás a Nagy- és Kis-Látó-hegy dűlőin az Etyeki Kúriával

Mérész Sándor főborász kalauzolásával a Nagy-Látó-hegy dűlőin a régi területeket, majd a Kis-Látó-hegy új telepítéseit és a még betelepítésre váró új ültetvényeket mutatta meg az Etyeki Kúria.

IMG_4154

Az Etyeki Kúria Borgazdaság jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir, míg Sopronból származik a kékfrankos, a merlot és az újonnan piacra dobott zweigelt.

DSC_0949

A dűlőtúrán Matolcsy Sára, a birtok társtulajdonosa és Mérész Sándor mutatták be az egyik újdonságot, a Pláne Frizzante-t, az Etyeki Kúria gyöngyözőborát. Mérész Sándor főborász pedig elsőként a régi telepítésű, termő területekre kalauzolt. Az Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombság, a Nagy-Látó-hegy telepítései kb. 16 hektár területen az első ütemben a következő telepítések zajlottak: 2001-ben, úttörőként telepítettek pinot noir ültetvényeket, melyeket 2002-ben, a chardonnay, 2006-ban újabb pinot noir, míg 2007-ben pinot noir, sauvignon blanc és szürkebarát követtek. A Nagy-Látó-hegyen alacsony, Guyot művelésmód zajlik. A franciául Guyot, vagy magyarul szálvesszős combművelésmód lényege, hogy a tőketörzs nem ágazik el, csak felfelé keskenyedő törzse van és arról kötik le vízszintesen a vesszőt.

DSC_0965

Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol először a régi telepítéseket kivágták, majd különböző vegyes gabonákat ültetve pihentették a talajt. Az új területre gondos előkészítő munka után sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir tőkék kerültek, összesen 13 különböző alany és klón kombináció, hogy a betelepített terület adott részén a lehető legjobb minőségű szőlő teremhessen. Ezek a telepítések talán bár már az idén is produkálnak kisebb termést, de igazán termőre jövőre fordulnak, így akkor számolnak az első szürettel. A fejlesztés harmadik üteme egy, a 2015-ös telepítés feletti erdőterület egy részén jelenleg is zajlik. Mielőtt az erdőt öt hektár területen idén januárban kivágták, hogy előkészítsék az újabb szőlőtelepítést, 2016 őszén Alcsútdobozon ugyanekkora területen egy új akácost ültettek. A terület jelenleg pihentetés alatt van, a tervek szerint két-három éven belül kezdődhet meg a szőlőtelepítés. Mérész elmondta, hogy minden bizonnyal ezekre a területekre is chardonnay, pinot noir és sauvignon blanc kerülhet majd, de valószínűsített egy meglepetést is. A termő területek nagysága az újonnan telepítendő öt hektárral harminckét hektárra növekszik.

DSC_1119

Nagy Vince értékesítési vezető kiemelte, hogy a Kúria szakemberei folyamatosan nyomon követik a fogyasztói igények változását, az új trendeket és a nemzetközi tendenciákat, így időben fel tudnak készülni a piaci változásokra és képesek felállítani egy preferencia rendszert. A tervezés minimum 3-4 évre előre történik, ez az a minimális időtáv, amit meg kell tudni tervezni egy ekkora méretű borászat optimális irányítása érdekében. A kiegyensúlyozott, hosszú távú stratégiai gondolkozásban látják a siker kulcsát. Az idén az eladott palackszám az elvárások szerint megfogja haladni az eddigi 200.000-es darabszámot.

Nem is csoda, hogy nemrég a bukaresti International Wine Contest nemzetközi megmérettetésen, az Etyeki Kúria két vörösbora kimagasló eredményt ért el: a Pinot Noir 2015 aranyérmes, míg a Kúria Red 2015 magas pontszámmal ezüstérmes lett.

18767811_1016577635146565_8732692430144193229_n

ChardonnÉJ (2017. június 24.)

Akik pedig ellátogatnának a Kúria remek hangulatú pincészetéhez, jó ha ezen a hétvégén teszik. Az idén pont Szent Iván napján, június 24-én, szombaton szervezi meg az Etyeki Kúria a ChardonnÉJ elnevezésű programját. Visszatérő és új vendégborászatok legszebb chardonnay boraik mellett különleges tételeiket is kóstoltatják a sétálóutcán. Kulináris finomságok a Kúria szomszédjaitól, este grillterasz. A nap megfelelő lecsengéséről a Random Trip Zenekarral Fábián Juli gondoskodik. Jegyek a www.etyekikuria.com valamint a jegymester.hu oldalon kaphatók.

(A fotók nagy része: Perényi Zoltán)

Minden vélemény számít!