Borkoktélok kánikulára

A térkép előtt mutogatók szerint a tévében itt a hőguta: simán kúszhatunk 38 fokra is. Napon még azon is túl. Mit lehet ilyenkor inni, borilag? Ezt térképeztük fel, a teljesség igénye nélkül, csak ami tetszett.

Alig bírtuk rávenni magunkat az írásra, ez nyilván látszik a posztok gyakoriságán. Nyár van, mit nyár, erre az időre már nem elégséges ez a szó. Ilyenkor mi két dolgot szeretünk nagyon inni, jöjjön tehát a mi két mixünk előre.

Fröccs, minden mennyiségben

Leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 3 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) a viceházmester (3 dl szóda, 2 dl bor) és a házmester (2 dl szóda, 3 dl bor), mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Itt egyébként bővebben minden le van írva.

Jégkása felborozva / felpezsdítve

Ezt dél-afrikai barátainktól tanultuk. Fogunk egy szép nagy poharat, a turmixgéppel nyomunk egy jó adag jégkását bele, erre pedig ráöntünk némi bort vagy pezsgőt. Két iskola van: a könnyedebb cucchoz használjunk 1-1,5 dl reduktív fehéret, vagy jó száraz pezsgőt, nekünk egyébként a Borzongás jött be legjobban. Ha valaki „zamatosabban” szereti, nyugodtan toljon rá valami keményebb fehéret, mondjuk egy jó Kerkaborumot vagy könnyedebb vöröset, egy kadarka vagy portugieser megteszi. Most pedig mély levegőt venni: kipróbáltuk tokajival is, és király. Akárki akármit mondd, ez kitörési pont lehet az aszúnak is. (Nemrég Londonban pont egy rozé – ! – portóit ittunk így, szóval másnak is eszébe jutott… )

Most pedig lássuk a vadabb dolgokat és tegyük félre a sznobista buta előítéleteket, melyek szerint a bort nem lehet keverni mással. Először is lehet, másodszor pedig szabad is, miért ne? Már 19. század elején készítettek ilyeneket, nagy sikerrel. Harmadszor pedig, aki koktélozik borral, nyilván van olyan felvilágosult, hogy milyen bort használ. Nagy butaság teszem azt egy hatos St.Andrea Merengővel nyomulni. Tisztességes, jó minőségű bort használjunk, amely szépen hozza azt az ízvilágot, amit a koktéllal el szeretnénk érni. Kóstoljuk elő a bort, hogy az aromák, ízek passzoljanak a többi alapanyaghoz. Itt is a harmónia és az egyensúly a lényeg. Jöjjenek hát a borkoktélok, a Mixoloseum jóvoltából.

Casablanca

casablanca-new-782x1024

3 cent fehérrum
3 cent gyümölcsös könnyű fehérbor
2 vékony csík gömbér
3-4 szelet ananász
Egy löket gyömbér szirup (kanál)
Egy löket lime juice
Felönteni jó száraz habzóborral vagy pezsgővel
Tört jégre vele
Díszítsük fel szépen

Bor Caipirinha

wine-caipirinha

Két lime gerezd
1 kanál barna cukor
3 cl Cachaca
3 cl citrusos fehérbor
3 cl Jamaica vagy egy kanál Hibiszkusz grenadine
Összetörjük / keverjük a pohárban
Zúzott jégre vele!
Felöntjük rozé habzóborral
Szépen feldíszítjük

Na, ezekkel átvészelhető a következő pár nap (hét?). Különben, ki mit iszik ilyenkor borilag? Írjátok meg!

Minden vélemény számít!