Dobogó sor

A Dobogó pincészet 1995 óta működik, Mád környékéről, 5 hektárról szüretelnek. Először kizárólag csak 6 puttonyos aszú készült náluk, majd 2003-ban az első száraz Furmint, valamint késői szüretelésű párja, az édes Mylitta is színre lépett.

Az évek során szépen kialakult a borászat portfóliója, találunk itt mindent, amit csak Tokajtól elvárunk, a száraz birtok Furminttól a dűlős tételen át, az alap édestől a kiemelkedő 6 puttonyos aszúig. Sőt, kicsit még ennél is többet. Ugyan már nem kuriózum, de Zwack Izabelláék voltak az elsők, akik pinot noirral kezdtek foglalkozni Tokajban, hogy aztán a Sauska vagy éppen a Vayi pincészet is kövesse őket ebben, és ahogy hallottam, már Tállyán is készülnek vöröset telepíteni.

A Dobogó nem az a pincészet, amelyik állandóan előtérben szeretne lenni. Nincs hangos reklámhadjárat, nincsenek divatosan kimondhatatlan nevű borok, vagy fura címkék. Van viszont egy régóta jól működő és Magyarországon presztízzsel bíró borászat, kiváló és elegáns borokkal. Igen, működhet ez így is.

A Zwack Izabella Borkereskedése időről időre kóstolót rendez a nála található pincészetek boraiból, ahol természetesen állandó szereplő a Domokos Attila borász által vezetett Dobogó pince. Sokszor kóstolom itt a boraikat – sőt, azt kell mondanom, hogy állandóan, mert sosem szoktam kihagyni – ahogy most sem tettem, és ezzel a hatossal gazdagodtam:

Dobogó Pincészet, Furmint 2012 Citrus, fehérhúsú gyümölcsök, barack, fehérvirág, fémes-ásványosság, kis méz. Az alkohol 14%, érződik is, de megvan hozzá a test, hogy helyrebillentse az egyensúlyt. Lehetne élénkebb sav, de összességében nagyon szép birtokbor.

Dobogó Pincészet, Betsek Furmint 2011 Gyógynövény, csalán, kamilla, grapefruit, sósság, határozott ásványos karakter, alma, birskörte, édesfűszer, dió, tealevél, gyanta. Komplex és komoly bor, szép szerkezettel és hosszú lecsengéssel.

Dobogó Pincészet, Pinot Noir 2011 1 évet volt használt francia hordóban. Nagyon halvány málnaszörpös szín és íz, ribizli, földesség, gomba, kis méz, ásvány, füst. Könnyed és tiszta burgundi stílus, jó ivású és kellően komplex is hozzá. Közepes savval és kevés tanninnal örvendezteti meg azokat, akik ezt a stílust kedvelik.

Dobogó Pincészet, Satöbbi Hárslevelű 2011 Reduktív, édes bor. Virág, körte, virágméz, ásvány, papaya. Behízelgő, nem túl komplex, de könnyed és kellemes édes bor. Alacsony savval és alacsony alkohollal vezet át a szárazaktól a pincészet nagyobb volumenű édesei felé.

Dobogó Pincészet, Mylitta 2012 100% Furmint, 1 évet ért hordóban. Sárgabarack, baracklekvár, gyömbér, cassis, virág, pörkölt aromák, mirtusz, só, ásványosság. Komplex, jó egyensúly (111 g/l cukor, 10,1 g/l sav) élénk savszerkezet. Egy sommelier ismerősöm szerint remek választás Rákóczi túrós mellé.

Dobogó Pincészet, 6 puttonyos Aszú 2007 Trópusi és aszalt gyümölcsök, mangó, ananász, barack, ánizs, mandula, cukrozott narancshéj, ásvány, méz, pörkölt dió. 3 évig újhordóban érlelve. 208 g/l cukor, 7,9 g/l sav, 11% alkohol. Nagyon szép aromákkal bíró, jó egyensúlyú, komplex és koncentrált tétel, hosszú lecsengéssel. Elegáns, sűrű, egészen kiváló aszú.

Minden vélemény számít!