Etyeki Kúria Pinot Noir – hatos évjáratválogatás

A pinot noir a világon az egyik legrégebb óta termesztett szőlőfajta. Burgundiában már a középkorban teret hódított, mára a világ minden hűvösebb klímájú borvidékén megtalálható, a magyarországi komolyabb telepítések és elterjedése a 90-es évek végére tehető. Az Etyeki Kúria 2001-es első telepítését az Nagy-Látó-hegyen sokan kételkedve fogadták, azóta a borászat zászlósbora lett.

Az Etyeki Kúria idén a 16. évjáratot készítette el, de eddig a régebbi évjáratok nem voltak elérhetők a kereskedelemben, csak az évente megtartott Pinot Noir Vertikális Kóstolón lehetett őket visszakóstolni. Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől limitált tételként megjelenik egy hat tételből álló Pinot Noir Évjáratválogatást. December 8-án, a Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón pedig az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy kóstolón tesztelni a Pinot Noir Évjáratválogatás borait.

dobozok_42 Kopie

Az Etyeki Kúria jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, helyenként erősen erodált barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir.

A Kúria először 2001-ben telepített pinot noirt vörösbor készítéséhez Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombságban, a Nagy-Látó-hegyen. Sokan kételkedve figyelték a fejleményeket. Az eredmények azonban magukért beszéltek, így újabb telepítések következtek 2006-ban és 2007-ben.

A Nagy-Látó-hegyen alacsony, Guyot művelésmód zajlik. A franciául Guyot, vagy magyarul szálvesszős combművelésmód lényege, hogy a tőketörzs nem ágazik el, csak felfelé keskenyedő törzse van és arról kötik le vízszintesen a vesszőt.

dobozok_45 Kopie

Mikor Mérész Sándor 2009-ben csatlakozott a Kúria csapatához főborászként, már a hetedik évjáratot szüretelték és megvoltak az első díjak is. Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol először a régi telepítéseket kivágták, majd pihentetés után 2015-ben többek között újabb pinot noir telepítés következett. Etyeken adott minden, ami ennek a borfajtának kedvez: a meszes talaj, a hűvösebb, szeles lankák. A Nagy-Látó-hegy dűlőin hektáronként 3300 míg a Kis-Látó-hegyen 5050 tőke található, terméshozamuk 0,8-1,2 kg-ra tehető tőkénként.

A pinot noir fajta kiválóan leképezi a termőhelyek közötti különbségeket, széles színárnyalat- és intenzitásbeli különbségek, árnyalt aromaszerkezet jellemzi, érleléséhez pedig kulcsfontosságú a savszerkezet. Sándor ezért is lát nagy potenciált az pinot noir etyeki telepítésében, és várhatóan a globális felmelegedés miatt az Etyek és a hozzá hasonló területek fel fognak értékelődni. A Kúriánál a pinot noir szőlőt több lépcsőben, kézzel szüretelik, majd következik a kíméletes feldolgozás.

A szüreti naponként külön kezelt tételek 5 %-a egész fürtben erjed acéltartályokban, ezután a spontán almasavbontás történik. Évjárattól függően 10-12 hónapot tölt magyar és francia első-, másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. Illatában meggy és szilva, leheletnyi fűszeresség jellemzik, majd enyhe csokoládé jelenik meg. Szájban lédús gyümölcsösség, a savszerkezet biztosítja az eltarthatóságot, bársonyos textúrájába az érlelés során belesimulnak a hordós érlelés jegyei, erősödik az érettebb gyümölcsös és fűszeres karakter.

A Pinot Noir az Etyeki Kúria zászlós bora lett és ugyan a Pinot Noir Vertikális Kóstolókon 2009 óta lehetőség nyílik az elmúlt 16 évjárat visszakóstolására, a kereskedelemben nem voltak megtalálhatók a régebbi tételek.

Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől 150 fadobozban elérhető lesz a hatos Pinot Noir Évjáratválogatás. A vertikális kóstolókon szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a fejlődés nem egyenes irányú, vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ami először a leggyengébb évjáratnak tűnik, lehet, hogy a legjobb lesz 2-3 év múlva.

Ezért is érdemes egy válogatást akár évekre is félretenni, hogy később újabb, izgalmas élményeket okozzon. Bár a fajtáról sokan mondják, hogy nagyon szeszélyes, Sándor szerint, ha valaki kiismeri a fajta jellemzőit és igényeit, akkor minden évben komplex borokat lehet készíteni belőle.

dobozok_39 Kopie

A válogatásban a 2012-es évjárattól kezdődően hat tétel lesz elérhető. A hatos kiszerelésben megtalálható egy idei újdonság is: a 2015-ös Pinot Noir Válogatás. Ezen évjárat termésének legjobb tételeit 10 hónapon át érleltük kizárólag új, kíváló minőségű tölgyfahordókban, és 1.500 palackba töltöttük le. A hatos évjáratválogatás kizárólag egyes Bortársaság szaküzletekben és az Etyeki Kúriánál lesz megvásárolható.

December 8-án a hagyományos Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón az Etyeki Kúria délelőtt 11.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket. A nap folyamán minden látogató a Kúria vendége egy három boros kóstolóra, mely során bemutatjuk 2018-as újborainkat: a Kúria White-ot és Kúria Rosét, és a szintén a Classic borcsaládba tartozó 2016-os Kúria Red.

A rendezvény keretében 14.00 órakor hat boros Pinot Noir Évjáratválogatás Kóstolót tartunk, ahol a fadoboz mindegyik tételét végigkóstoljuk. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges (event@etyekikuria.com). A részvételi díj 8.000 Ft.

Az Etyeki Kúriában ezen a napon, 15.00 órakor nyílik Mátyási Péter Herbárium című sorozatának kiállítása, az alkotásokat december végéig láthatják az érdeklődők a helyszínen. A sorozat témája a növényvilág. A művész a természetet alakítja kultúrává, műtárggyá, miközben a megszelídített természet újravadonosodásának, az emberi jelenlét hiányának állít emléket.

Minden vélemény számít!