Fekete Béla Somlói Hárslevelű 2008

Remélem senkinek nem kell bemutatni Fekete Bélát – a Somló egyik nagy öregje, a rendszerváltás után szinte a kezdetektől jelen van és alig hihető, hogy hobbiborász.

Borairól már többször írtam, pincejárás is volt, kéretik rákeresni itt az oldalon. Jelzem ez az aktuális évjárat, amit tessék megsüvegelni. Nincs piaci nyomás, vagy nincs figyelembe véve, klasszikus somlói módon, hosszú éveket kapnak a Fekete-borok nagyhordóban és a palackos érlelést is meghálálják.

Aranyszínű, mondhatni “óbor”, de ezt az árnyalatot megszoktuk már. Az illat köves, mély, érett, krémmel, fával, gyurmával, vaníliasodóval és sárga gyümölcsösséggel, kikandikál egy kis plusz alkohol.

Szájba véve kevéssé nehéz, mint amire számítottam és picit egysíkú is. Meleg karakterű, élő savakkal, van a fajta miatt valami báj és kedvesség benne. Másnapra az alkoholtöbblet kis kesernyévé növi ki magát és ugyan az “attack” és a “release” szép, a kortyközépi “pause” sajnos megmarad. A finis viszont hosszú, sok sárga és fehér húsú gyümölccsel, mézzel, kőalapon. 3500 Ft a Somlói Borok Boltjában, 3 csillagot ér ezért az árért.

Somló Guide

Minden vélemény számít!