Gedeon Kunsági Kövidinka 2009

Egyre jobban jönnek fel a kunsági borok, érdemes odafigyelni rájuk. Kicsit mellőzöttek, borsznobok sokan fintorogva elfordulnak Alföld vagy Kunság hallatán, ez azonban rövidlátás és butaság.

A 2009-es Gedeon Kunsági Kövidinka pont az a bor, ami azt a technológiai és szemléletbeli fejlődést tükrözi, ami a borvidéken végbement az utóbbi években. A címkéje modern, egyszerű, szemet elkapós, infó annyi van rajta, amennyi kell, leginkább a fajta felirat virít, hogy hopp, nem egy megszokott olaszrizling vagy chardonnay, ez valami más.

A kövidinka igazi homoki bor, nekem első élményem Bandi bácsiéknál volt vele, Baján, és nem mondhatom, hogy örökre szívemben fogadtam. Annak ellenére, hogy a 27 fokban jó hideg volt, jött belőle egy kis büdösség, egy kis kesernye, rengeteg oxidáció. Mégis jóízűen ittuk, Bandi bácsi csinálta.

A Gedeon kövidinka ennek pont ellentettje, kivéve azt, hogy az ember jóízűen issza. Finomra, 11,5-re hangolt alkohol teszi laza nyári borrá, illatra fehérvirágok, egres és valami kis krémesség jön, ízre csonthéjasok, itt is kis krémesség, egy lehelet vanília, és kedves barackmagos kesernye. Egyszerű, finom, jól iható, és tessék megkapaszkodni: 890 Ft. Ezért aztán derék 3 csillag, mindenki vegyen le egyet és jól hűtse be.

Hozzászólások

 1. ldr mondta

  Szerintem is egyre jobbak a kunsági borok, egyre több termelő kezd felzárkózni Frittmannék mögé.
  Nálam a Font pince cserszegije jött be nagyon, de a rozéjuk is korrekt. És ár/érték arányban teljesen rendben vannak. (ezzel a néhány mondatommal messze kerültem a “borsznob” kategóriától :))
  Gedeonról még nem hallottam, de ezek után keresni fogom a boraikat.

 2. rainman mondta

  Gedeonék abszolút eltalált, fantasztikusan jó bora szerintem a Perle. A tökéletes nyári-kánikulai bor.
  Gedeonék úgy látszik komolyan gondolják ezt a borászkodást, no meg azt, hogy helyreállítsák a Kunsági borok becsületét. És ez így van jól…

Minden vélemény számít!