Györgykovács Furmint 2011

Györgykovács boroknál van egy enyhe prekoncepcióm, ismerve a stílusukat, de a léc is kicsit magasabban van, mert biztos vagyok benne, hogy eklatáns hibába nem fogok belefutni.

Ez a felállás rendre működni szokott, a bor is hozta azt, amire számítottam. Györgykovácsék furmint-ültetvénye a sziklák alatt, igen magasan, a Taposó-kút felett található. Illata bontás után nagyon patent barackos, körtés aromákat mutat. Gyümölcsössége még igen friss, fiatalos, amit vanília és füst támaszt alá (előbbit a hordónak, utóbbit a bazaltnak tulajdonítom). Tipikus ásványosság alig van az illatban, a hordós jegyeket pedig remélhetően a bor vasfoga egy-két év alatt maga alá gyűri.

A korty krémes, vastag, mégis elegáns tud maradni. Nagyon a pályája elején jár, jól adja a fajtára jellemző körtés ízvilágot. A kerek savak csendben teszik a dolgukat, a második kortynál oda kellett fókuszálnom, hogy le tudjam írni őket. A körte mellett akác, fehér-lédús barack, elegáns, nem tolakodó sósság mutatkozik. A légiesség miatt vártnál hosszabban megmarad a szájban. High-level somlói. 3850 Ft, de bőven megéri (fektetni). Ha most bontjuk, akkor is szellőztessük. 4 csillag.

Somló Guide

Minden vélemény számít!