Hárslevelűk Éjszakája másodszor

Második alkalommal voltunk ott a Hárslevelűk Éjszakáján. A délután kezdődő és az éjszakába azért nem nyúló rendezvény – már aki ott és akkor befejezte az estét – szerintem nagyon fontos, egyrészt Tokajnak, másrészt minden pincészetnek, ahol Hárslevelűt palackoznak.

Az alapvetően három szőlőfajtára építő Tokaj, a furmint mellett a hárslevelűből profitálhat a legtöbbet. A furmint stabilan tartja a helyét, ráadásul egyre több, más borvidéken található belőle jól elkészített, szép bor. A muskotály a maga parfümös, édeskés, illatos jegyeivel csupán csak kiegészítője lehet a borvidéki triónak, legalábbis remélem, hogy nem jutunk el oda, ahol édes muskotályok lepik el az országot. A hárslevelű talán eggyel könnyebben szerethető formában mutatja meg a dűlők és készítési módok közötti különbözőségeket. Egyik borvidékünknek sem a vezető szőlőfajtája és nem is hiszem, hogy belátható időn belül bárhol átvenné az első helyet, de addig is, olyan terroir borokat készíthetnek belőle, amik képesek visszaadni a termőhelyi adottságokat. És szerencsére széles a paletta, könnyed száraztól a hordós maradékcukroson át az édesborig.

11219101_1085733488122023_5179516834009214144_n

De persze, ahogy a furmintnál, úgy a hársnál sem csak Tokaj létezik. A kóstolón most Egerből egy, Villányból és Somlóról két pincészet jött, és kár hogy csak ennyien voltak. Nekem pont az lett volna az érdekes, hogy országosan mit tud ez a fajta, miben hasonló, miben tér el, mennyire változnak az elképzelések borvidékenként és pincészetenként. Mindenestre ezek a tematikus rendezvények a legjobbak arra, hogy felmérjük egy-egy szőlőfajta illetve borvidék potenciálját. Itt pedig remekül lehetett kóstolni, a vendégek és kiállítók egyaránt végig tudták nézni az elhozott borokat kapkodás és tömeg nélkül, a helyszín pedig ha lehet, akkor még jobb volt, mint a tavalyi.

Minden bort persze nem tudok leírni, ezért úgy gondoltam, hogy az a pár nem tokaji pincészet, aki eljött, megérdemli, hogy minden borukat bemutassam:

Tarjányi Pincészet, Hárslevelű Superior 2013

Fehérhúsú gyümölcsök, mellette sárgadinnye, kis trópusi gyümölcsös érzet, fémes ásványosság, mandarin, fehérbors, méz, cseresség. Kis maradékcukor, az alkohol 14%, olajos, eléggé koncentrált. Nekem egy kis sav még hiányzik, de amúgy szép aromákkal bír, tetszik.

Bakonyi Péter, Hárslevelű 2014

Édes, mézes illat, fehérvirágok, alma, ásványosság, kis só, gyógynövények, sok citrus. Ízben az illattal ellentétben sok és éles sav, ami még nekem is meglepő, ugyanakkor nagyon egyenes, tiszta bor. Fiatal még, az alkohol most még kicsit kilóg (13%), de jó anyag, az éréssel csak jobb lesz.

Bakonyi Péter, édes Hárslevelű 2013

Nem forgalmi tétel, csak tartályban volt. 80 kg aszúszemet a 2013-as hárslevelűvel öntötte fel. Birs, barack, méz, feketetea, kandírozott citrus, parfümösség. 100 g/l maradékcukor mellett, a 7 g/l sav ad neki élénkséget. Behízelgő, szép arányokkal.

11391629_1091669604195078_8868337218979800225_n

Hummel Pincészet Hárslevelű 2014 (tartályminta)

Zöldalma, kis mézesség, zöldfűszerek, rebarbara, vegetalitás. Élénk sav, ígéretes tétel.

Hummel Pincészet Hárslevelű 2014 (hordóminta)

Elsőre a sokkal mélyebb szín a meglepő. Nagyon gyógynövényes, ásványos, kis só, méz, karamell, cseresség. Szép a szerkezete, jó lesz.

Hummel Pincészet édes Hárslevelű 2013

Először illóval nyit, aztán füst, aszalt barack, gyógynövény. Nagyon édes (196 g/l maradékcukor), olvadt cukros íz, a kakasos nyalóka (aki még emlékszik rá) jut egyből az eszembe. Nincs ami ellensúlyozza az édességet, nincs citrus vagy ásvány vagy só, és több sav kéne a lendülethez, mindazonáltal különleges.

Barnabás Pince, Hárslevelű 2012

Egy kicsit fülledt, petrolos illattal nyitott, alma, mineralitás, citrus, gyógynövények, kis kesernye, zöldfűszerek, a maradékcukor kerekíti. Korrekt, sós lecsengéssel, jó szerkezettel.

Barnabás Pince Hárslevelű 2011

Termálos-ásványos, gyógynövény, inkább édesfűszeres mint gyümölcsös, kis ánizs. Az alkohol eléggé melegíti, fáradtnak tűnik már, pedig nincs benne kevés sav.

Somlói Apátsági Pincészet, Hárslevelű 2012

Petrolos illat, birs, reszelt alma, mineralitás, sósság, termálosság, édesfűszerek. Olajos textúra, rusztikus tétel, magas alkohollal, közepes savval. Érezhető a maradékcukor, kesernyés lecsengés, most nem a legjobb arcát mutatta.

foto

A tokajiak közül most csak azokat emelem ki, amik a legjobban tetszettek:

Gizella Pincészet, Szent Tamás Hárslevelű 2013

Citrus, sok ásvány, fémesség, kristályos méz, zöldfűszer, csillagánizs, ringló, mandarin, sósság. Izgalmas aromák, élénk sav, selymes textúra, a 14,5% alkohol melegít. Hosszú lecsengés, a végén citrushéjas kesernyével. Komplex bor, nagyon tetszett.

Balassa Betsek Andezit Hárslevelű 2013

Magnum palackos tétel. Őszibarack, citrus, nagyon szép ásványosság, édesfűszer, só, fehérvirág, méz. Kis maradékcukor van benne, az alkohol (15%) illatban is érződik és a kortyban is ott van. Komoly bor, koncentrált és komplex, noha most még fiatal.

Balassa Betsek Kvarc Hárslevelű 2013

Érett gyümölcsök, alma, égetett cukor, ásványosság, só, citrus, kis fémesség, méz. Behízelgő, édesebb karakterű, szép szerkezettel (14%). Hosszú lecsengés, érzésre ez már most „készebb” mint az Andezit.

Holdvölgy Betsek Hárslevelű 2012

Nagyon virágos, körte, citrusok, orgona, ásványosság, só, vanília. Kedves, visszafogott tétel szép komplexitással, egyensúlyos szerkezettel.

Holdvölgy Eloquence 2007

Fele furmint, fele hárslevelű házasítás. Birs, barack, gyógynövények, édesfűszerek, só, kis kesernye a lecsengésben, parfümösség. Talán még egy kicsit több savat elbírt volna a 100g/l körüli maradékcukor, de ettől függetlenül behízelgő, könnyed tétel.

11119317_1091668870861818_3288096414706307361_n

Hétszőlő késői Hárslevelű 2011

Érett fehérhúsú gyümölcsök, kis petrol, selyemcukor, sós-ásványosság, vanília, édesfűszer. Az 50 g/l maradékcukorhoz 7 g/l sav, édes, de van ellensúlya. Szépen érik, a sós lecsengés kifejezetten tetszett.

Bodrog Borműhely, Lapis Hárslevelű 2013

Virágosság, barack, körte, selyemcukor, méz, ásvány, só, citrus. Visszafogott, könnyed karakter, szép savszerkezet, picit melegítő 13,5% alkohol. Nem behízelgő, inkább ásványosan szikár, arányos és van benne lendület.

(A képek nagy részét az esemény Facebook oldaláról vettem kölcsön)

Minden vélemény számít!