Impresszum

Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.

Túlzásba esni nem jó, ahogy egy általunk nagyra becsült kolléga egyszer tökéletesen összefoglalta: “A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.” Hogy vannak sommelier-k, meg borszakértők meg borértők? Vannak, hadd legyenek. Mi inkább úgy definiáljuk magunkat, mint ital/bárkultúrát szeretők, akik megosztják élményeiket, gondolataikat. Szerintünk keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest – ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni.

Közben pedig lehet (és kell) inni is – ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre – hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva…

 

Aktív szerző:


Kodela Mia

 

Alvó szerzők:


Kántor Endre
Fater Szilárd
Vásárhelyi Szabolcs

 

Levél nekünk:


Írj nekünk itt