Itt a Rizling Generáció és a BalatonBor

A szombati Nagy Olaszrizling Kóstolón két olyan esemény is lesz, amely a Balatonhoz kötődik. Bemutatkozik a Rizling Generáció, a Balatoni Kör pedig lerántja a leplet a BalatonBor vadonatúj címkéjéről.

A Rizling Generáció

A Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit tömörítő, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint létre hívott szakmai közösség, a Rizling Generáció, huszonöt tagpincészetet – a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig – egyesít. A Sofitel Hotelben megrendezésre kerülő sétáló kóstolón közülük tizenkettő borászat olaszrizlingjét (Dobosi Pincészet, Feind Pincészet, Fodorvin Családi Pincészet, Gyukli Pince, Kálmán Pince, Lídia Borház, Mészáros Pince, Paloznaki Péter Pince, Schieszl Pince, Söptei Pincészet és Étterem, Szabó és Fia Borpince, Zelna Borászat) meg is kóstolhatják az érdeklődők.

Rizling Generáció cover

Az egyesület a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését tűzte ki célul, emellett összehangolt bormarketinggel, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelést kívánják ösztönözni.

És mindezt hogy kívánják elérni?

„Az egyesületben szinte napi kapcsolatban állunk egymással, – írják a közleményükben – így hatékonyabban tudjuk elvégezni a szőlészeti és borászati, vagy akár a szüreti munkákat. A közös eszközvásárlások, a pályázati- és támogatási lehetőségek, valamint a fesztiválokon és vásárokon való közös szereplések tovább erősítik a csapaton belüli összetartozást.”

Rizling Generáció

Az egymás pincészeteinél tartott tematikus borkóstolók, a helyi gasztronómia szereplőivel való közös együttműködés is a céljaik között szerepel, valamint tervezik egy közös olaszrizling bor elkészítését is, amely mind a 25 fiatal borász munkáját tükrözi.

BalatonBor

Ugyancsak a szombati Nagy Olaszrizling Kóstolón a Balatoni Kör bemutatja hazánk első régiós bormárkájának, a BalatonBornak a címkéjét, amit Ipacs Géza tervezett. Több mint egy éves szakmai egyeztetés eredményeképp jött létre az a kritériumrendszer, amely alapján, a régió minőségi borászata iránt elkötelezett családi pincészetek el fogják tudni készíteni a saját BalatonBorukat, ezzel erősítve a közösségi márkaépítést.

Balatoni Kör cover

A résztvevők közös fotóra készülnek a BalatonBorhoz csatlakozni szándékozó borászokkal, utána pedig kóstolót rögtönöznek azokból az idei Olaszrizling mustokból, melyekből az egyes pincészetek elkészítenék saját BalatonBorukat, illetve a fajtából készült olyan korábbi tételekből is, amik szerintük leginkább hasonlítanának az idén először készülő régiós borra.

Minden vélemény számít!