Kadarka En Primeur – Remete 2009

2009 atom év lesz Szekszárdon, érdemes rá odafigyelni. Ilyen kadarkát máshol nem lehet csinálni, nagyon izgalmas, fel kell rá készülni.

Azt hiszem a benchmark kadarkám a 2007-es Remete. Nehéz lenne még egy olyat találni, amely annyira szekszárdi, annyira kadarka és olyan szépen sikerült, balanszos, harmonikus bor általában, mint az. Nos, a 2009-es évjárat valószínűleg közelébe ér, ha meg nem előzi.

Ennek a kadarnak a 2/3-a Parásztán termett, totál déli fekvésben. Józsi először maga szkeptikus volt vele kapcsolatban, mármint évjáratilag, de most már ő is azt mondja, hogy nagyon-nagy évjárat lesz ez.

remete_kadarka_2009

Már illatra nagyon koncentrált cucc, pirosbogyósok és édesfűszerek jönnek ezerrel, még közepesnél sötétebb bíbor a szín. Nagyon friss gyümölcsös még az íz, és ami meglepő, sós ásványosság is érződik. 10-15 méter mélyre mennek a gyökerek, meszes beütésekbe, régi tőkék ezek, a koncentrációban is jelentkezik ez. A test közepes, sőt a borra is inkább a könnyedség jellemző. Pedig sav is van bőven, 5,4 gramm, mégsem lóg ki belőle. Hordóban (ászok) érik még, aztán jön a piacra, tessék keresni. Előre 4 csillagot adok neki, és ebben nagyrészt benne van a várható ára is, úgy 2500 Ft körül.

Hozzászólások

 1. akov mondta

  A 2008-ast kóstoltam, de nem jött be, túlzottan sok volt benne a túlérett gyümölcs…

  Az évjárat korrekt megítéléséhez kell 2-3 év, akkor már latni, hogy a struktúrák hogyan alakulnak az egyes boroknál. Tippelgetni persze lehet.

 2. Kántorbandi mondta

  A 2008-as sokkal rövidebb, “gyengébb” bor, mint a 2009-es. A tippelgetésnél azért több egy rendes kóstoló, plusz Remete Józsi véleménye is, amire adok. A 2009-es kadarka nagy lesz, oda kerül a 2007-es mellé.

 3. Berkut mondta

  Remete bor kadarból van egy palack 2006-osom, most lesz majd pukkantva hamarosan… Kiváncsi vagyok, ha addigra kijön akár összenézném a 09essel =)

Minden vélemény számít!