Karácsonykor aszúval koccints!

Remélem már sokan vagyunk, akiknek teljesen természetes, hogy az ünnepek alatt egy-két palack tokaji aszút is nyitunk. Megkoronázza az étkezéseket, a tradicionális karácsonyi süteményekhez remekül illik, de nekem például a karácsonyfa melletti olvasásokhoz is elengedhetetlen kellék.

A #KoccintsAszuval kampány idén is a tokaji aszút népszerűsíti, és a Patricius Borház 2008-as 6 puttonyosához kellett kitalálnom valamit. Van az a szabály, hogy édes ételhez a bor legyen még édesebb, ezt a cukorversenyt pedig semmi nem állhatja jobban, mint a szirupos aszalt füge mascarponéval.

IMG_8838 (1)

A recept nagyon egyszerű, mennyiségeket nem is írok, egyrészt mert ha nem muszáj nem szeretek, másrészt meg itt nincs is rá szükség. Azt hiszem, még egy régi Jamie Oliver műsorban láttam ezt a desszertet, legyen ez a garancia arra, hogy rendkívül finom lesz.

Mi kell hozzá? Aszalt füge, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, narancs és citromhéj, méz vagy barnacukor, rum és vörösbor. Igen, vörösbor, de nem fog érződni az íze, csak egy sűrű rubinszínű szirupot kapunk a végén, de lehet marsalával is készíteni, vagy aki idén megcsípett egy jó kis közbeszerzést, az akár aszút is önthet rá.

Vesszük az aszalt fügét, levágjuk róla a szárát, majd rusztikusan kisebb nagyobb darabokra aprítjuk. A nagyobbak egyben maradnak, a kisebbek a szószt sűrítik be. A narancs és citromhéjat hámozóval választjuk le vékonyan, minél hosszabbra sikerül, annál könnyebb lesz a végén kiszedni, de amúgy meg is lehet majd enni. Egy lábosba tesszük ezeket, rá a barnacukrot, – nem kell sajnálni, most az a jó, ha minél édesebb lesz – felönteni borral és rummal amíg ellepi, majd egy teatojásban vagy textilzsákban a fűszereket hozzáadni. Én azért a fél citromot is bele szoktam facsarni balansznak. Alacsony lángon lassan összeforraljuk, addig, amíg kissé szirupos, sűrű állagot kapunk.

A legjobb, ha langyosan tálaljuk, a teljesen natúr mascarponéra kanalazva.

IMG_8844

A Patricius 6 puttonyos 2008-as aszúja remek volt hozzá. A bor mélyarany színű, intenzív illatú. Édesfűszerek, mézes, propoliszos jegyek, fahéj, vanília, birsalmasajt, teafű, aszalt barack érződik benne. Meghatározó az édesség, és a selymes textúra, a gazdag koncentráltság és a krémes korty. Komoly, nagy formátumú, klasszikus aszú, amely tíz évesen kezdi megmutatni az érettebb jegyeit.

Csatlakozzatok ti is az aszú kampányhoz, mert nincs még egy ehhez fogható bor a világon, és ha használjátok a hashtaget, akkor mindenki látni fogja, hogy mivel koccintottatok karácsonykor. #KoccintsAszuval

Honlap
Facebook
Instagram

 

Minden vélemény számít!