Kertész Etyeki Pinot Gris 2008

A húsvéti csomagból került elő ez az igazi nagyágyú is. Szürkebarát a javából, édes-kesernyés, koncentrált, és etyekien ásványos.

Kertész Zoli húsvét előtt egy kisebb portfolióval lepett meg, így aztán a sonkához, tojáshoz volt mit bontani, legtöbbször sikeres kombinációra lelve. Ez a pinot gris is szépen domborított a tejfölös, borsos kalács (erről majd egyszer részletesen) mellett, de nem tudta elvenni zamatát a dijoni mustár és a torma sem.

Közepesen mély szalmás-arany szín a pohárban, azonnal érezhető édesfűszeres, édes, fehérhúsú gyümölcsös illat. Orrhoz emelve fehérszirmú virágok is jönnek, bodza, akác. Aztán az etyeki ásványosság, de ez az igen koncentrált ízben erőteljesebben jelen van.

Zamatra szájban is fűszeres, vibrálnak a savak, enyhe hordós jelleg, vanília érződik. A savak kitartanak sokáig, meghosszabbítják a kortyot, a közepesnél nagyobb testnek jól áll a 13% fölötti alkohol. Izgalmas nádcukros, melaszos lecsengése van, nekem az enyhe oxidációs jelleg is bejött. (Ahogy a képen is látszik, már csak az üres palackot sikerült lencsevégre kapni…) Pincénél 2500 Ft alatt van, így aztán ez minimum 4 csillag.

Minden vélemény számít!