Kolonics Furmint 2009

Furmintunk nagyon tiszta, elegáns, kifejezetten minerális, szárított virágos, enyhén csalános/vágott füves/zöld és csak harmadlagosan körtés illattal mutatkozik be.

Kolonics Károly boraival már több körben foglalkoztunk, két éve ebben a körben ezt a furmintot is kóstoltam hordóból, akkor tűzköves illata mellé egy feszes, rigid bor arcát mutatta, sós és vegetás ízjegyekkel, nagyon tetszett.

A borász első évjárata a 2001-es volt, mintegy hat hektáron gazdálkodik, emellett fenntartja a Somló egyik legjobb szállását. Akit részletesebben érdekel, olvasson.

A mineralitása valóban a pattintott tűzkőre emlékeztet, a hordóban detektált petrolosság viszont eltűnt. Szájban egyenes ízképű, precíz és tiszta munka: ugyanúgy szól a fajtáról, mint a hegyről, hossza finoman ásványos, fehér gyümölcsökkel, egy kis fűszerességgel tarkítva. Elég légies ahhoz, hogy ne csak a bazalt-fanoknak okozzon örömet és eléggé somlói ahhoz, hogy nagyon szeressem.

A komplexitáshoz hiányzik egy „plusz” csavar – csak ettől nem lesz etalon – de egy kiváló, mondom kiváló furmint. 2400 Ft-ért kapható Somlói Borok Boltjában, legyen 4 csillag az árérték arány, csak javasolni tudom.

Somló Guide

Minden vélemény számít!