Lendületben az Etyeki Kúria

Volt egy tényleg piramidális Etyeki Kúria-buli múlt hó elején, bemutatandó a pincészet határozott stratégiaváltásának elemeit, az új etiketteket, az új borászt és főleg az új borokat. A Kúriánál ugyanis paradigmaváltás történt-történik. A pincészet láthatóan szorosabbra fűzi kapcsolatait a kismartoni Esterházy Pincészettel egy offenzív, pozitív, dinamikus stratégia jegyében.

A július 8-i buli azért volt piramidális, mert mintapéldája volt annak, hogyan is kell jól megszervezni egy efféle cuccost. A vendég egy logikus útvonal gráfján mendegélt körbe(-körbe) kis láboskájával, melynek állomásai az egyes borok voltak, kis, eszméletlenül finom falatkák által kísérve (az Esterházy-kastély Henrici éttermének Sous Chef-je, Horváth László bütykölte a mesés kis gasztrob@szkurákat, e sorok írója leginkább a rozé mellé rendelt, szárított sonkába töltött bivaly-mozzarela sült őszibarackkal és a sauvblanc mellé feladott citrom-petrezselyem pestós fogastekercs című ujjgyakorlatoktól hidalt le). Hat állomáson kellett teljesíteni a feladatot (megérteni a bort), mert a szortiment 11-ről hatra csökkent. Az új design a szépséges bécsi Alessandri Cordula stúdiójának jó ízlését dicséri, etyeki sváb keresztöltésekről csent motívumokből építkezik, egyszerű, nagyon modern, nagyon kedves.

Új műsorhoz új férfi kell, szokták mondani hülyén, Mérész Sándor személyében új, állandó főborász irányítja a finom domesztikált drog, az etyeki bor útját úgy egy éve a Kúriában, máris érezhetően más stílusban, mint amit az előző tanácsadó, Közép-Kelet-Eu legjobb flying winemakere, Rudi Krizan alakított ki.  Mármost (hangsúlyozva, hogy ez csak egy nem túl nagy kóstoló véleménye), úgy tűnt, az ízkép megváltozott, általában kevésbé tüzes-intenzív-újvilágis, visszafogottabb, tán natúrabb, tán elegánsabb, majd a piac beárazza a megváltozott színezetű, pasztellszínűbbnek tűnő szortimentet.

Etyeki Kúria White 2009

Zárt illat, szándékosan populáris édesség, üde sav, nyalós karakter, 82 pt, 1340 ft

Etyeki Kúria Rosé 2009

Selyemszínű, zárt, majd virágillatú, magas extraktú bor, a telt korty végén kesernye. Az itt is határozott édesség ellenére elég elegáns, maszkulin, szimpi karakter, nem az a lakkos-gyümölcsös-szénsavas típus. 84 pt 1530 ft

Etyeki Kúria Red 2007

Ez gyümölcsbomba, ahogy mondani szokták hülyén, intenzív illat, ízben is konyakos-vaníliás felhangok, gyümölcs és magas alkohol. 86 pt, 2490 ft

Etyeki Kúria Chardonnay 2008

Zöldes reflexeket vető citromszín, zárt illat, koncentrált textúra, a sav kicsit túl hangsúlyos, telt, tiszta, natúr íz, nem a hordóról szól, ami szimpi és itt is „édesség”. Egyszerű bor, nem túl komplex, egyenes vonalú, 86 pt, 1990 ft

Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2009

Tudatos édesség, intenzív, nem a fajélesztős-populáris szokvány sauvblanc illat, szép és elegáns, édesség és kesernye. 85 pt 2350 ft

Etyeki Kúria Pinot noir 2008

Intenzív vanília, ízben is, az óhatatlan összehasonlítás az előző pinot-val itt jelzi a leglátványosabban, hogy ez a pinot nem olyan tüzes, koncentrált és újvilágis, mint a régi, kicsit halkabb és gyümölcsösebb tán.. 85 pt 4350 ft

Hozzászólások

  1. ambrusqkac mondta

    Szép, szép. Én csak azt nem értem, hogy a kellően inspiráló múlttal rendelkező Etyek-Buda vidékén mikor indul el a kistételű, minőségi pezsgőkészítés? Ezzel a borvidék már régóta adós a borértő közönségnek ráadásul kitűnő kitörési pont is lenne a sokszor gyökerét kereső/felejtő/kísérletező magyar borágazatban. Szerintem.

  2. Kántorbandi mondta

    Nem rossz meglátás, és a terroir is arra enged következtetni, hogy jó lenne. Eddig azonban a budai (budafok, budatétény) rész tette le a maga pezsgőit, hasonló talajzaton termett szőlőkből. Lehet, hogy etyek erről lekésett?

Minden vélemény számít!