Lenkey Dűlőházasság 2007

Barack chutney, körtebefőtt, jázmin, érett ananász, gyógyfüvesség és mineralitás. Ez jellemzi Lenkey Géza két tokaji dűlőről szüretelt furmint-hárslevelű házasítását.

Újabb remekmű a Lenkey-műhelyből. Ahogy korábban kiderült, Géza nemrég tartott egy 2007-es évjáratkóstolót, hogy felhívja a figyelmet arra: ezek a borok még csak most kezdik igazán megmutatni magukat. Ebből az évjáratból a Holdvölgy nagy kedvencem lett, ilyen áron ilyen bort ritkán látni a magyar piacon, meg úgy általában is. Ez a bor hasonló babérokra tör.

Itt azonban nem egy dűlőt ismerhetünk meg, hanem kettőt, a bodrogkeresztúri Hegyfarok és a mádi Bomboly termését, 2/3-1/3 arányban, 75%-ban furmint, 25%-ban hárslevelű. A pohárban mély aranyba hajló citrom színnel, és azonnal érezhető, átható illattal nyit.

Barack chutney, körtebefőtt, jázmin, érett ananász az orrban, majd gyógyfüvesség az orrban, szájban hasonló jegyek, majd sósság, aztán friss citromos-grépfrútos lecsengés, ami az egésznek frissességet ad. Érdekes, hogy virgonc savak vannak itt még. És ne feledkezzünk meg a kövekről, melyeket szépen érezni, nagyon beépülve.

Ezt tudja a két dűlő, ezt tudják a fajták, és ezt tudja a 13 hónapos tölgy érlelés. És ezt tudja Lenkey Géza, a bort nagyon érdemes keresni, és még nyugodtan tartható is. 2500 forintért ez bizony derék 4,5 csillag.

Minden vélemény számít!