Lenkey Holdvölgy 2007

Hetedik évében lévő borról van szó, ilyen évjáratokat vörösben is alig látni már, nemhogy fehérben. Pedig az ilyen borok éppen most kezdik magukat igazán megmutatni.

A borral Lenkey Gézának az volt a terve, hogy a fajtaszelekció helyett azt mutatja meg, mit tud a mádi terület. 65% furmint és 35% hársot szüreteltek november közepén, 21 fokosan. A 4,2 gramm cukorral, 6,4 gramm savval, közel 30 grammos extrakttal és 13,5%-as alkohollal bíró bor 9 hónapot töltött zempléni tölgyben.

Mély citrom szín, nagyon összeérett illat, érdemes szagolgatni, körbekeringetni a pohárban és újra megszagolni: mindig mást ad ki. Alapvetően érett- szárított- és aszalt gyümölcsös a vonal, körte, sárgabarack, mangó és reszelt almás oxidáció érződik, ami kifejezetten jól áll neki. Finom fűszerességgel és főleg a szájban érezhető pörkölt magos jegyekkel van mindez megtoldva. Rafinált, kifinomult bor, a hordófűszerek szépen egészítik ki a gyümölcsöket. Az extrakt egyértelműen érezhető, a terület ásványossága teljesen beépül, a sav-alkohol-maradék cukor harmonikus. Nekem mézességével, magos jellegével, fűszereivel a szultánkenyér jutott róla eszembe.

Lenkey-Holdvölgy-2007

Lenkey Géza azt mondta interjúnkban, hogy szerette volna megmutatni, hogy a 2007-es borai most kezdenek csak igazán beérni és megmutatni magukat. Teljesen egyetértek, ez a bor tökéletes példa erre. 2500 forintos árával ez bizony 5 csillagos árérték arány.

Minden vélemény számít!