Magyar champion-díj is lett a Portugieser du Monde-on

Magyar, cseh és osztrák bor kapott champion-díjat a hétvégén Pécsett tartott nemzetközi portugieserszemlén.

Az elismerést a Boross Család Pincészete 2012-es évjáratú Villányi Remete Páros Cuvée borával a portugiesert tartalmazó házasítások, a cseh Vit Sedlacek 2012-es Modry Portugal borával az évjáratos portugieserek, az osztrák Harald Schachl 2014-es Blauer Portugieser borával pedig a fiatal portugieserek kategóriában érdemelte ki.

Az eseményen tizennégy bor, ebből tizenegy magyarországi kapott aranyérmes minősítést. A pécsi önkormányzat támogatásával harmadik alkalommal megrendezett, Portugieser du Monde megmérettetésen 8 ország termelőinek 65 portugieser borát és legalább 25 százalékban portugiesert tartalmazó házasítását mutatták be.

Portugieser du Monde 2015 - borravalo.hu

A mintákat nemzetközi szakértő zsűri értékelte, a borokból a nagyközönségnek kóstolót tartottak a Zsolnay Kulturális Negyedben. Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó) főszervező elmondta: a szemlével a Közép-Európában elterjedt, és a régió “kikerülhetetlen” szőlőjéből készülő vörösborra szeretnék felhívni a figyelmet, amely ritkán kerül reflektorfénybe az olyan világfajták mellett, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a pinot noir.

E fajta sokkal többre képes, mint amire a legtöbben és a legtöbb helyen használják, nemcsak friss, könnyű primőr, hanem magas minőségű, különleges borok készítésére is alkalmas – mondta. Szerinte a termelőknek ezért is érdemes a jelenleginél több figyelmet szentelniük a portugiesernek. A portugieser megbecsültségét növelné a fajtakutatás beindítása, amely tudományos hátteret biztosítana a szőlészek és borászok munkájához.

Minden vélemény számít!