Mennyit költünk borra?

Izgalmas polemizálás alakult ki a blogoszférában arról, hogy túlárazottak-e, vagy nem a magyar borok. A gondolatok között akad ilyen is, olyan is, a végén mégiscsak egy dologról van szó: mennyit költünk arra a bizonyos palackra.

Hogy a válságévek alatt megcsappant a fogyasztás, ill. a fogyasztók árérzékenysége arról leginkább a kereskedőket kell megkérdezni, ők a bőrükön érzik. Annó 2007-ben, mi még arra voltunk kíváncsiak, hogy ki hol veszi a borát, nem az ár érdekelt elsősorban.

Az árazás kérdése azonban folyamatosan elő-előjött, valószínűleg az EU-csatlakozással és a válsággal adódtak olyan helyzetek, amikor jobban előtérbe került az árakra való nagyobb érzékenység. Az előzővel ugye, megjelentek a harmadik országos borok a hiperek polcain, sokkal olcsóbban, a másodikkal pedig elpárolgott sok mindenkinek a költőpénze.

Most ismét felélénkült a téma, rengeteg magvas gondolat született itt és itt, melyeknek nagy részével egyet is értünk. A kommenteket is érdemes elolvasni, mert azokból is sokat lehet okulni, meríteni.

Mi most itt nem ezt akarjuk továbbfűzni, nem arról szeretnénk további gondolatokat, hogy a nagytermelők érti-e vagy nem, hogy Magyarországon elsősorban a fogyasztói bázist kell növelni. Ez a vita folyjék tovább a másik fórumon. Mi mással szeretnénk hozzájárulni a sztorihoz. Visszamennénk az alaphoz és, inkább arra vagyunk kíváncsiak, kinél hol van az ún. K-pont most, azaz, ki mennyit költ – szeret költeni egy palack borra általában? (Ugyanezt a szavazást a Facebookon is lefuttatjuk.)

Hozzászólások

  1. hegyaljai mondta

    “Most ismét felélénkült a téma, rengeteg magvas gondolat született itt és itt, melyeknek nagy részével egyet is értünk.”
    Mivel mindkét helyen egymással teljesen eltérő kommentek vannak, nem tudom hogyan lehet annak a “nagy részével” egyetérteni. A post címe elég buvárosra sikeredett, remélem előbb-utóbb kifejtitek.

  2. Kántorbandi mondta

    Ahogy írtam: “Most ismét felélénkült a téma, rengeteg magvas gondolat született itt és itt, melyeknek nagy részével egyet is értünk. A kommenteket is érdemes elolvasni, mert azokból is sokat lehet okulni, meríteni.” azaz, a posztokban leírtakkal nagyrészt egyetértek, a kommenteket azért érdemes olvasni, mert okulni lehet belőlük, nem azokkal értek egyet nagyrészt. Bulvárosra? :) Mi arra vagyunk kiváncsiak, hogy a minket olvasók itt és a FB-n mennit költenek borra. Ezt ennél világosabban nem tudtam megfogalmazni. A KSH-GKI adatokat is feldolgozom, ha ez a szavazás lefutott.

Minden vélemény számít!