• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mi lesz veled, Cuba Libre?

2015-06-01 ● Kántor Endre

Érdekes változások előtt áll a rumipar: az elmúlt időszak egyre megengedőbb amerikai politikája gyökerestől alakíthatja át az eddigi berendezkedést. A Bacardi komoly döntések, a Pernod Ricard pedig nagy lehetőség előtt áll.

Az Egyesült Államok egyre szorosabbra fűzi kötelékeit Kubával. A két ország közötti felmelegedés kereskedelmi szempontokból sem mindegy, sőt. Eddig, az érvényben lévő kereskedelmi embargó miatt egyetlen csepp ?valódi? kubai rum nem csorgott le a masszív piacot jelentő, mintegy 320 milliós amerikai piac torkán ? egészen, amíg a barátkozási újhullámban Barack Obama elnök tavaly decemberben nem enyhített a rendelkezéseken. Ezek értelmében most minden Kubából érkező amerikai állampolgár 100 US dollár értékben vihet haza szivart és alkoholos italt. És ez csak az első fázis, szakértők szerint a teljes embargó feloldás már nincs messze. Mit is jelent ez pl. a Bacardi számára? Elég sokat.

Mi lesz veled, Cuba Libre? - borravalo.hu

A kubai nyitás azzal fenyeget, hogy ismét berobbantja a már régóta létező elkeseredett küzdelmet a Bacardi és a nagy francia mamutcég, a Pernod Ricaard között. Utóbbi éppen a múlt héten közölte, hogy a kubai kormánnyal közösen, Cardenasban készített Havana Club rum exportját abban a pillanatban megkezdi az USA-ba, ahogy az lehetővé válik. Készülnek tehát a nyitásra, mégpedig nagyban.

A Bacardi számára a tét óriási: a Kubából indult családi vállalkozás maga is elég nagyra, 5 milliárd dollárt érő nagyvállalattá nőtt, és ernyője alá tartozik a névadó rumcsaládon kívül a Grey Goose vodka, a Bombay Sapphire gin, a Dewar?s whiskyk és a Martin Rossi egész termékcsaládja, annak minden borával és vermutjával. A Havanna Club export-ügy azért érdekes, mert a Bacardi és a Pernod Ricard giga jogi csatát vívott a terméknév kapcsán, az ügy szálai egészen világkereskedelmi szervezetig (WTO), az Euróai Bizottságig és az amerikai kongresszusig értek el. A kimenetel: amit ma a Pernod Ricard Havanna Clubként ad el Európában, azt át kell címkéznie az USA-ba ? most Havanista néven megy. Ez egyelőre visszavetette kicsit a Pernod Ricard terveit és megerősítette a Bacardit ? ez a hatás azonban pillanatnyi.

Mi lesz veled, Cuba Libre? - borravalo.hu

A tudatos amerikai fogyasztó valódi kubai rumot szeretne, és bárki megnézheti, hogy a Bacardi címkén bizony Puerto Rico szerepel. A Pernod persze csak arra vár, hogy kijátszhassa a kubai adut, és amennyiben az embargó borul, azonnal elkezdje a marketinggel támogatott exportot az USA-ba. Hogy kicsit odacsípjen a vetélytársnak ezt Jerome Cottin-Bizonne jól meg is mondta a Reutersnek nemrég.

Nem kérdés, hogy eredeti kubai szálak ide-vagy oda, az újra, és az addig tiltott gyümölcsre vágyó amerikai fogyasztók azonnal ráugranak majd a csemegére. Pedig a Bacardi legendárium még romantikus is. Úgy tartják, hogy az alapító Facundo Bacardi által, a családi vállalkozás prosperitását szimbolizáló, a Santiago de Cubában lévő lepárló mellett, 1862-ben ültetett kókuszpálma az 50-es évek végén kiszáradásnak indult és elpusztult. Pár hónappal később Fidel Castro lefoglalta a családi birtokot, és a Bacardiknak menekülnie kellett a szigetről. Hogy igaz-e az ?El Coco? legenda, az majdnem mindegy: maga a történet erős szimbólum, amely igen közel áll több millió kubai menekült szívéhez.

Most, 53 évvel később a család tagjai komoly dilemma előtt állnak: vajon az Obama – Raul Castro tárgyalások kimenetele azt jelenti, hogy eljött az idő a szigetre való visszatérésnek és egy új El Coco ültetésének? Nem csak a nagy vetélytársak figyelik árgus szemekkel az eseményeket, hanem a Bacardi székhelyéül jelenleg szolgáló Puerto Rico is: ők veszíthetnek a legtöbbet azzal, ha esetleg a még mindig családi tulajdonban lévő vállalat úgy dönt, hogy repatriál.

Puerto Rico éppen hogy kezd kilábalni abból a brutális gazdasági recesszióból, amely az elmúlt nyolc évben sújtotta, nem nagyon hiányzik neki a kubai-amerikai viszonyok felmelegedése, ennek komoly következményei lehetnek a gazdaságára, a turizmusra kimondottan. Az pedig, hogy esetleg elveszíti a San Juan erőddel szemben, Catanóban található, 1936-ban felavatott és ma a fő Bacardi lepárlóként működő üzemet, csak tetézné a bajt. A ?Rum Katedrálisának? becézett, art deco stílusban épült létesítmény egyébként a világ legnagyobb rum lepárlója.

Mi lesz veled, Cuba Libre? - borravalo.hu

Erről azért még nincs szó, egy Puerto Ricó-i közgazdász, a Bacardi család közeli barátja, Sergio Marxuach úgy nyilatkozott a The Independentnek, hogy a Bacardik csak akkor lépnek újra kubai földre, ha a Castrók kihaltak?

A világ legismertebb rumalapú koktélja, a Cuba Libre önmagában is elég hívó szó lehetne a Bacardi családnak, hogy erősen megfontolják a szigetre való visszatérést. De az is biztos, hogy a Pernod Ricard dolgát megnehezítik majd az USA-ban a kubai menekültekből és leszármazottaikból álló Castro-ellenes lobbisták, akik nem felejtik majd el felemlegetni azt, hogy a francia cég már 1994 óta együttműködik a Castro-kormánnyal, amikor még szó sem volt felengedésről és baráti viszonyról. Az meg más kérdés, hogy az amerikai fogyasztóknak mi kell ? és könnyen lehet, hogy az ügy minden szövevénye ellenére ez lesz a döntő szempont.

Mi lesz veled, Cuba Libre? - borravalo.hu

Címkék: Bacardi, Cuba Libre, Havanista, Havanna Rum, Kuba, Pernod Ricard, Rum, USA

← Pálinka szerelmem, légy az enyém! Péntek esti magasélet →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!