Michelin vs. Etyeki Kúria

Igen illusztris közeget választott az Etyeki Kúria, hogy bemutatkozzon Bécsben: a Steirereck im Stadtpark minden bizonnyal az osztrák főváros legjobb étterme, és ezt két Michelin-csillag is bizonyítja. A borok helytálltak, a bemutatkozás jól sikerült. Az étterem káprázatos.

Az osztrákok a három csillagot is megadták volna neki, csak közben balhé lett és kivonult a Michelin Guide Ausztriából, tájékoztat útitársam, a gasztro téren nálamnál sokkalta edzettebb Kálmán Emese, miközben átvágunk a Stadtparkon az Intercontinental hoteltől a Steirereck felé. Ez egy olyan hely, folytatja, ahol megszokott a több hetes várólista. Az étterem dizájnja és építészete magáért beszél, előrebocsátja a minőséget. (Ugye, a Guide szerint két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.)

Belépünk, az emeleti különterem felé irányítanak, ahol egy kedves felszolgáló csontunkig hatoló mosoly kíséretében egy mozdulattal szétcsapni látszik a bennünk az étteremről eddigre kialakult magasztos képet. A minden egyébben rendkívül képzett fiatalember ugyanis azt kérdezi, milyen aperitifet szeretnénk: Pinot griggiót avagy kaberné dö franszot? Az elsőnél tán megbocsátható, hogy nem tudja a küvében lévő királyleánykát kiejteni, a második (ezt direkt fonetikusan írtam) azonban nálunk rendszerhibát okoz. Error van mindkettőnknél, ez kifelé úgy mutatkozik meg, hogy visszamosolyogva lefagyunk. Közben lázasan azon gondolkozunk mindketten, hogy ezt most direkt mondta így, vagy ezt így hogy? Aztán kérünk mindkettőből egyet-egyet, és inkább arra koncentrálunk, amiért jöttünk: hogy tanúi legyünk az Etyeki Kúria bemutatkozásának Bécsben.

Matolcsy Sára, a Kúria nagyasszonya teszi fel a kérdést helyettünk: hogy mit keresünk mi itt? Jelenleg mindent értékesítünk a hazai piacon, mondja. Ez azonban nem lesz mindig így, a hazai eladások csökkenő trendet mutatnak, öt év múlva már szeretne a Kúria az osztrák piacon jelen lenni. Az 1996-ban alakult Etyeki Kúria ma évi 70 ezer palackot dob piacra, már a 90-es évek közepétől kezdve szakmai együttműködésben dolgoznak a burgenlandi Esterházy Borászattal. (Ezt 2010-ben egy dizájnváltással meg is pecsételték. A sváb népi hímzésekre építő új dizájn Cordula Alessandri bécsi grafikus munkája.)

A közös szakmai munkán túl, az Esterházy Borászat kapcsolatrendszerén keresztül nyújt támogatást az Etyeki Kúria borainak a nemzetközi piacra lépésben: ennek egyik fontos lépcsője a bécsi bemutatkozás. Hosszú távú a stratégia, és ha engem megkérdezne bárki is, hogy én hol kezdeném el, a Steirereckben töltött délutánt követően azonnal rávágnám: hát itt, Bécs elitéttermében. Ez ugyanis nyomot hagy. Csak egy példa: a vezető osztrák kulináris kiadvány, az A’la Carte legújabb számában a címlapon hozták az éttermet, ahogy Lena Hoschek, a jelenlegi osztrák sztrárdivattervező itt pózol. A hölgy pontosan tudta, melyik étterem illik hozzá.

Sok szót nem érdemes pazarolni arra, milyen volt a teríték, a felszolgálás, stb. Erről tanúskodnak a képek a fotógalériánkban (alant), és beszél Emese a Gasztromániában. Elég annyit róla, hogy nagyon hasznos volt az, hogy minden fogásnál külön kis infokártyát helyeztek el előttünk, hogy pontosan mi is van a tányéron, és ezt készségesen el is magyarázták. Sok izgalmas dolog volt, de az azért elég mély benyomást tett rám, dunai gyerekre, hogy dunai halban lehet nekem újat mutatni. A második fogást követően kénytelen voltam megnézni a neten, hogy miről van szó, mert dunai lazacot én még nem láttam, galócát meg gombában sem ettem, nem hogy halban.

A borokat Mérész Sándor, az Etyeki Kúria új főborásza mutatta be. Ő többek között dolgozott Gál Tiborral (akinek tanítványa is volt), és Bolgheriben az Aia Vecchia/Alfredo Pellegrininél borászként. Teljes mértékben látszik a borokon a filozófiája, mely szerint a termékpaletta letisztul, és a mindennapi fogyasztásra szánt borok mellett a különleges alkalmakra ajánlott borokra (Chardonnay, Pinot noir, Sauvignon blanc) rágyúrnak.

White 2010

Könnyed, nyárias bor, citrusos, florális illat és íz, grapefruit dől belőle szájban. királyleányka és szürkebarát.

Rosé 2010

Cabernet franc, egri ültetvényekről. Jó kis rozé, ízben még némi meszességet is felfedezni, kicsit haloványak benne a pirosbogyós gyümölcsök, vagy lehet, hogy az ezekre irányuló várakozásom volt nagy.

Sauvignon blanc 2010

Érett és átható illat. Menta és friss zöld fűszernövények, egres, érett cukros-grapefruitos illat. A közepes testben is erőteljes grapefruitos íz, ezt menta kíséri. Nagyon szépre hangolt, izgalmas bor, az egyik kedvencem. (Különben 2400 Ft.)

Chardonnay 2009

Kicsit sok fával nyit, ezt pohárban hál’ istennek nem sokáig érezni. Átveszi helyét a koncentrált, sur lie érlelésből jövő illat. Édes-krémes jegyek, fehérhúsú gyümölcsök, majd őszibarack. Közepesnél nagyobb a test, a lecsengés is. A kezdeti fás hatás elmúlása után elegáns bor.

Pinot noir 2009

Izgalmas és egyedi illattal nyit, hordófűszerek, dohány, fahéj, szegfűszeg. Ízben az áfonya és érett szamóca dzsem mellett animális jegyek, és ásványosság sejlik fel. Közepes test, ugyanennyi tannin, ennél több sav. Fiatal még, de nagy potenciállal. Izgalmas, nem mindennapi bor. Másik kedvencem.

Red 2007

A szintén soproni ültetvényről származó melrot-ra fűzték fel a pinot noirt. Sokkal hűvösebb karakter az előzőnél, visszafogottabb illat. Ízben azonban erőteljes, dominálnak a pirosbogyós gyümölcsök, lecsengésben némi csoki. Elegáns.

Esterházy TBA 2009

Mivel desszertbor nincs a Kúria palettáján, itt be kellett ugrania a sógoroknak. Őszi és kajszi befőtt, szép, elegáns, nem túl komplex desszertbor, nem viszi el a hangsúlyt magáról a desszertről, (ami azonban überbefosás). TBA-k kapcsán sokszor találkozom azzal, hogy túl magas igényeket támasztok aszúhoz szokottként. Ezzel együtt bármikor elcsócsálnám.

Ahogy a jelenlévő Falstaffos kollégával ebben meg is állapodtunk, a borok kiválóan helytálltak. (Abban is megállapodtunk, hogy sokkal szorosabbra kellene fűzni boros, és nem boros dolgainkat is. No, nem vizionáltunk új monarchiát azért.) Osztatlan sikert aratott a Pinot, a legjobb bor-étel párosítást a Sauvinon blanc-nak és a Kúria Red-nak adnám. Ahogy a bécsi boríró közeget elnéztem, a Kúria bemutatkozása jól sikerült.

Az ételek képekben:

Hozzászólások

Minden vélemény számít!