Minden furmint a helyén

Négy száraz furmint is elém ugrott az ünnepi időszak alatt, nyilván nem véletlenül. A konklúzió az lett, hogy ár szempontjából „minden a helyén” teljesített és ezért, vagy azért, de mind a négyben örömömet leltem.

Szeretem a furmintot, ez tény. Nem csupán „hungarikumoskodásból”, hanem inkább azért, mert jó képességű fajtának tartom: a csontszáraztól az aszús édességi fokig jól teljesít és házasításokban is esszenciális összetevő lehet – ha megfelelően meg van becsülve.

Azt hiszem nem feltétlenül cél, hogy a nemzetközi piacot furminttal (v.ö. kadarkával, olaszrizlinggel) árasszuk el, de Magyarország zászlóshajójának kézenfekvő választás lehet a boros arculatot illetően. Itt utalnék a remek Furmint&friends kezdeményezésre és arra, hogy ha el is tudjuk adni a termelés nagy részét házon belül, egy kis pozitív nyugati visszhang nem fog ártani. Szeretném továbbá felhívni a borisszák figyelmét Vinoportos barátaink Furmint Február elnevezésű rendezvényére, amely lassan hagyománnyá válik és a fajta kedvelőinek kihagyhatatlan mustra. Az időpont közeleg, belépők már előjegyezhetőek.

Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint 2009

Friss, reduktív stílusú bor, egy tavaszi mező hangulatával (virágok, hízelkedő akác), kis élesztős felhang, némi mineralitás. Másnapra is jól tartja magát, kenyérhéj és édesség jött elő. Szájban elsőre a maradékcukor tűnik fel és teszi szerethetővé (utánanéztem az analitikának: csak 3,8g de szépen adja magát), kellemesen gyümölcsös, leginkább citrusos aromák utalják. A metsző savak másnapra teljesen eltűntek, kicsit el is tompultak. Ára 1300 Ft körül.

Royal Tokaji Furmint 2008

Fűszeresség, mineralitás, nagy adag vanília (hordó?), aztán „a touch of petrol” és zöldalmával összereszelt birs (lehet, hogy ez utóbbi a szupermarketes forrás mételye lásd csodás megvilágítás és kellemes meleg, állítva a polcon). Ezt a sok jegyet tekintve egy lendületből: kicsit eklektikus az illat. A korty pedig nagyon krémes textúrájú, az amúgy is olajos összképet erősítve. Teste nagyobb a vártnál, talán a hordóhasználat is rájátszik, meg a vaskos alkohol. Vannak túlérési jegyek is a borban, valahogy az összes jegy kissé édes érzetbe fut ki. Populáris furmint. Ára 1500 Ft körül.

Béres Szőlőbirtok „Lőcse” Tokaji Furmint 2008

Orrban friss zöldalmával, gyógyfüves-kamillás tónusokkal és szép ásványossággal mutatkozik be. A korty eleven és inkább szikár, mint krémes. Szép fehér szirmú virágok jutnak eszembe és ezeket a florális aromákat kellemes barack és jó savak támasztják. Meglepően jól kivehető a tannintartalom is, az újhordó használata csak itt köszön be, szerencsére semmi gejlség. Savai és alkoholos kesernyéje szikárrá, férfiassá teszik, lecsengése kellemesen hosszú. Ára 2500 Ft körül.

Szepsy Tokaji Furmint 2007

Megbecsült palackommal kezdtük az óév búcsúztatását, beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, megvolt a megelégedett hátradőlés. Ez az évjárat még igazi birtokbor, van benne Thurzó, Nyulas, Sarkad, Nyúlászó, Úrágya, Szent Tamás, Király, Újhegy, Szepsy. A bontás utáni első, türelmetlen szippantás szinte rajnais petrolt mutat a palackérésből, ezt már áprilisban prognosztizáltam; hamar elérkezett (később az est folyamán, végül pedig másnapra ezt az erős petrolt leverte a mineralitás: a bor valóban kinyílt és elbűvölt). Szárított virágok, sárgadinnye és körte, melegség, komplexitás. A korty déli gyümölcsöket mutat sok hordófűszerrel, példásan rendezett savakkal, hosszú lecsengéssel és szintén meleg, krémesbe forduló karakterrel. A forró év miatt javaslom elkezdeni fogyasztani. Ára 5000 Ft körül.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!