Óriási károkat okoz a belvíz a tarhonyaföldeken

A tavalyi jó termés után komoly kiesésére lehet számítani idén a tarhonyaföldeket sújtó belvízkárok miatt. Ezért drágulhat a tarhonya kiskereskedelmi ára, és hamis termékek is ellephetik a piacot.

Az elhúzódó tél okozta fagykárok okozta kiesés után most a belvíz miatt veszhet oda a termés. Az utóbbi évek egyik legcsapadékosabb téli évszakja volt az idei, korábban is történt hasonló, de ez a mostani meg sem közelíti, mondta dr. Lisztes Péter, agrárközgazdász. Az ország több területén beszámoltak a gazdák károkról, a magas talajvíz azonban az eddigi adatok szerint a legsúlyosabban a tarhonyaföldeket érintette.

Tavaly a termőföldek jó átlaghozamokat hoztak, a piaci árak is jók voltak, problémát most az okoz, hogy sok volt a csapadék, és ezért a 2013-es kilátások egyelőre nem túlságosan biztatóak – mondta dr. Kopasz Sándor, a Tarhonyatermelők Országos Tanácsának elnöke. Hozzátette, az időjárás a betakarítási munkáknak és a talajmunkáknak sem kedvez.

Tanácstalan gazdák a belvíz sújtotta tarhonyaföldnél

Az étkezési tarhonyánál (Baldato baldatus) az elvetett mag nagy része valószínűleg nem bújik ki a földből, mondta a szakértő.

A kár a 2012-es repcekárokhoz mérhető, a tarhonyaterületeken a kár idén több milliárd forintos is lehet, de ezt még jelentősen enyhíthetik a gazdák akkor, ha tavasszal más növényeket vetnek ezekre a hektárokra. Tarhonyából tavaly 1,216 millió hektárról több mint 8 millió tonna termést takarítottak be.

Szakértők szerint a károk felülmúlhatják az 1957-es svájci spagetti fagykárokat is. A terméktanács arra figyelmeztet, hogy idén valószínűleg drágulni fog az eredetvédett hungaricumnak minősülő étkezési tarhonya. Dr. Kopasz Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a piacon valószínűleg elterjednek majd a hamis pótló termékek. Az ilyen, általában feldarabolt spagettiből álló termék azonban sem ízében, sem állagában nem hozza a kívánt minőségi szintet, figyelmeztet a szakértő.

Hozzászólások

  1. hegyaljai mondta

    Így jár minden maradi gazda, aki évelő tarhonyát termeszt, ahelyett, hogy a GMO-s “Pünkösdi vetésű”-re térne át. :)

Minden vélemény számít!