Petrányi Sárga Muskotály 2012

Ez a sárgamuskotály (vagy külön – sárga muskotály?) nem egy habkönnyű női kaland, nem elillanó parfümfelhő, hanem karakteres, közepesnél hosszabb utóízű érett cucc, ásványos felhangokkal.

A csopaki Petrányi Pincészetnél a 2001-es szüret volt az első, azóta szép utat tettek meg, főleg, ha ezt a 2012-es muskotályt nézzük, mely a 34. Országos Borverseny aranyérmes bora is lett, de ami sokkal fontosabb: nekem nagyon bejött.

Teljesen véletlenül került a kezeim közé, valaki ugyanis úgy döntött, hogy neki nem kell, én pedig kaptam a kínálkozó alkalmon, hogy csillapítsam kíváncsiságom és szomjam. Ennek eredményeképp egy nagyon illatos, intenzíven virágos és parfümös bor került a poharamba, mely tobzódik a barackbefőttes jegyektől is, és aszalt sárgabarackkal tromfol még erre rá. Már a színén is látni, hogy koncentrált cucc, nem egy habkönnyű muscatról van szó.

Ezt az a trópusi gyümölcskosár is mutatja, ami még felfedezhető illatban, narancs, ananász jön a végén mindenképpen a citrusos vonalon mozog, ezt enyhe ásványos karakter kíséri.

Szájban aztán megint találkozunk intenzitásával, elsősorban érett gyümölcsök jönnek, a fentiek sorban. Itt az ásványosság jobban dominál, de nem ül rá a borra, inkább a korty végén érződik, ahol még a 14%-os alkohol sem volt zavaró. Azt írják a pince honlapján, hogy 2-3 éves korában éri el a csúcsát, nálam ez már most ott van, és 1600 forintos árán abszolút árérték bajnok, szóval simán adom neki a 4,5 csillagot. Még ilyet. (Azaz még többet.)

Minden vélemény számít!