Petrányi Syrah 2013

Fater kollégánk syrah-mániája legtöbb olvasónk előtt ismert. Megkóstol minden próbálkozást kis hazánkban és idén már tíz éve, hogy nekiállt kóstolni, magyar fronton bőven száz tétel felett jár, így van rálátása a témára.

Petrányi úrral legtöbben az autókereskedelem világában ismerkedhettek meg, borászkodásba csak nemrég fogott. Két éve meghívtak a Csopak Hegyközségi Borverseny szakmai bizottságába és emlékszem, hogy ott brillírozott egy tiszta, vitális, új olaszrizlinggel. Kíváncsian vártam, hogy szeretett fajtámmal mit sikerült alkotnia.

Petrányi Syrah 2013

A syrah ültetvény a Szitahegy-dűlőben található. Bár Csopak alapvetően fehérboros környék, a Somlónak is jól áll az a pár tőke, hiszen az ország egyik legjobb vörösborát adja. Illata igen ásványos, finoman florális és borsos. Szájban szilva, erdei gyümölcsök, megint bors és mineralitás, enyhe alkoholtöbblet. A fahasználat jó, nem ül rá az összképre. Tanninja picit szárít, de alapvetően gyümölcsös lecsengéssel búcsúzik. Szép bornak tartom, ami illatra inkább a Rhone, ízre pedig Ausztrália. A Radovinben vettem 2990 Ft-ért, árérték aránya 4 csillag.

Minden vélemény számít!