• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

2007-07-10 ● borravalo.hu

Nagy felhördülést váltott ki a hír március elején borkészítő, borívó és borivó körökben, hogy Szepsy kiszállt a Tokaj Renaissance-ból. A tokaji mester csak itt csak most, csak önöknek jelleggel elmondta, hogy volt eddig, és hogyan tovább. Harag senkivel nincs. Korszakváltás egy két há.., arccal a terroir felé!
Mielőtt elvesznénk a részletekben, tisztázzunk néhány dolgot. A tokaji borvidékre (ilyen vagy olyan okokból) a totális mennyiségi szemléletű termeléssel szemben azok a borászatok hoztak minőségi alternatívát, amelyek később létre hozták a Tokaj Renaissance nevű marketingszervezetet, amely minőségi követelményeket is támasztott a tagokkal szemben. A Renaissance-nak igen komoly szerepe volt abban, hogy Tokaj-Hegyalján a borászok (mármint az a másfél tucat, amely a szervezethez csatlakozott) valamelyest egységesen tudtak fellépni. Közös standjuk volt a Bordeaux-i Vinexpón. A TR egyfajta coalition of the willing-ként küzdött a borvidéket amúgy sok helyütt borító sötétség és kóklerkedés ellen, Szepsy István 1995-ben lépett be a csapatba, két és fél évig elnöke is volt. Két hónapja jelentette be, hogy otthagyja a Tokaj Renaissance-t.

Más ügyben kerestem meg Szepsy Istvánt a mádi birtokon (és egy kortyot sem kóstoltam a boraiból, szomorú sors a magányos sofőré, na). De ha már arra jártam, gondoltam megkérdezem tőle, hogyan tovább, meg egyáltalán, pontosan miért hagyta ott a szervezetet.

?Sok minden történt és sok minden nem történt.? Mondja Szepsy. ?99-ben már megpróbálta a Tokaj Renaissance-t az eredetvédelem felé mozdítani, de ez azóta sem sikerült. ?Tokajnak ma a legnagyobb gondja, hogy nem válik külön a minőségi termelés a még mindig mennyiségi szemléletű tömegtermelőktől, mind a két termék tokaji aszúként kerül forgalomba, noha ég és föld a különbség. Ezt Szepsy szerint a Tokaj Renaissance-on belül nem lehet megoldani. Jóval keményebb és szigorúbb feltételekre és szabályozásra van szükség ahhoz, hogy Tokajt megtisztítsák a gagyitól, mint ami a Renaissance-ban rendelkezésre állt. Senkivel sincs harag, de nincs arra energiája, hogy félszívvel dolgozzon egy olyan szervezetben, amelynek a céljait kevésnek találja ? ezzel együtt sem becsüli le az elért eredményeket.

Nem sokkal korábban a Királyudvart is ott hagyta, hogy csak a saját, családi birtokának szentelje az energiáit, a cél már nem az NB1, hanem a világbajnoki nagyarany, szupernehézsúlyban (ezt persze Szepsy jóval költőibben fogalmazta meg). A szőlőben keresi tehát a megoldást arra, hogy Tokaj neve világszerte ismertté váljon (aki úgy gondolja, hogy most is ismert, tegyen egy próbát. Menjen külföldre, irány a borbolt, és kérjen tokajit! Az eredményről várjuk az emaileket!). ?Most meg kell csinálni a világmárkát, és én semmi mással nem akarok foglalkozni ezen kívül, csak azzal, ami úgy érzem, hogy ebben segít?.

Hogy mennyire komoly az elszántság, azt az is mutatja, hogy hamarosan átadja a birtok menedzsmentjét fiának. A maga részéről csak a termőhellyel és a borokkal akar foglalkozni. ?Most van egy olyan lehetőség a világban, hogy lendületből még megcsinálhatjuk a márkát. De nem elégedhetünk meg a másodhegedűs szerepével Sauternes mögött, vagy Burgenland mögött, a németek mögött vagy az amerikai jégborok mögött, mert akkor nem marad meg a kultúránk.?

A világmárkát viszont nem feltétlenül az édes borok jelenthetik ? azért nem, mert azt nagyon kevesen isszák, jó, ha a világ kiművelt borivóinak egy százaléka ? erre pedig nem lehet piacot alapozni. Noha Szepsy öt éve még azt mondta, hogy Tokajnak kizárólag az aszúról kellene szólnia, most úgy látja, a száraz bor jelenthet igazi esélyt arra, hogy világszerte ismertté váljon Tokaj.


Hogy ne egyedül kezdje a küzdelmet a terület megismeréséért és megismertetéséért, megszervezte a mádi eredetvédelmi rendszert. Tizenhárom borászat vesz részt első körben az eredetvédelmi rendszer kiépítésében: Úri Borok, Galambosi Imre, Tokaj Classic, Orosz Gábor, Bodvin, Demeter Ervin, és fia Endre, Budaházy Péter, Barta Károly, Török Béla, Lenkey Géza, a Royal Tokaj, Árvay János és a Gundel.

A rendszer alapja, hogy a világ egyik első termőhely-minősítését Tokajban készítették el, II. Rákóczi Ferenc még 1700-ban három minőségi kategóriába soroltatta a termőhelyeket. A mádiak most ehhez térnének vissza. Három szintes lesz a besorolás: a harmadik a Mád községi bor, ez a mádi határból származik, hektáronként ötven mázsa szőlő szüretelhető az ültetvényekről. A második szint a mádi történelmi dűlő ? ezek a régi termőhely-osztályzás szerinti 1-3 osztályú területek, hektáronként 40 mázsa szüretelhető. A legmagasabb szintű terület a kert, innen különleges, egyedi borok származnak, hektáronként 30 mázsa szőlőre korlátozták a termelhető mennyiséget. Minden termelő egy kertet nevezhet meg.

Szepsy szerint csak ezzel a szigorú rendszerrel lehet Hegyalját visszatéríteni a szigorú, minőségi bortermeléshez. Úgy gondolja, hogy minden falu termelőinek meg kellene alkotniuk a hasonló klasszifikációt ? ettől válna el az ocsú a tiszta búzától, hogy egy agrárius bár nem borászati metaforával éljek.

?A megoldás a szőlőben és a termőhelyben van? ? Szepsy tehát a terroirt, a táj lenyomatát akarja megjelentetni a boraiban, kompromisszumok nélkül, aprólékosan szelektálva, költséghatékonyság nem számít. ?Mindenki abból látja a legnagyobb hasznomat az egész magyar bortársadalomban és a Tokaj Renaissance-ban is, ha én továbbmegyek ezen az úton.?

Várjuk az eredményt.

 Korábban:

A három testőr és a maradék cukor

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

Tokaj-wars

Címkék: aszú, Mád, Rákóczi, szamorodni, Szepsy István, Tokaj Renaissance, Tokaj-Hegyalja

← Asterix a nemzetközi terroirista Zene-bora V: VOLT-impressziók →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!