Rioja párbaj

Ismét Rioja volt terítéken a Vino Castillo áprilisi kóstolóján, amit már hagyományosan a Bontxo Bisztróban tartanak Szeredi Zsolték. Két új pincészetet mutatott be nekünk az este folyamán, a Bodegas Santalba és Baron De Ley.

Rioja az Ebro folyó két partján terül el, 63 500 hektáron. Három körzetet különböztetünk meg, ezek Alta, Alavesa és Baja. A Bodegas Santalba Rioja Altában, a Baron de Ley pedig Rioja Alavesában található. Rioja Alta a legnagyobb és talán a legismertebb terület, 26 800 hektáron van itt szőlő, a talaja magas vastartalmú, vöröses színű, agyagos-hordalékos. Éghajlata elsősorban óceáni, melegebb és szárazabb az idő itt, mint Alavesában.

santalba1

Rioja Alavesa az Ebro folyótól északra található és 12 800 hektár szőlőterülettel rendelkezik, ez a tulajdonképpeni Baszkföld része, ahonnan a terület neve is származik. Meszes a talaj, az éghajlat pedig az Atlanti-óceán miatt viszonylag hűvös, és csapadékos.

Mindhárom körzetben a fő szőlőfajta a tempranillo, amit jellemzően magában palackoznak, persze házasítják is, méghozzá a területen található garnacha, mazuelo vagy graciano fajtákkal.

A fehérszőlővel beültetett területek Riojának csak 10%-át adják, itt a viura, a malvasia de Rioja és a garnacha blanca az őshonos fehérszőlő fajták, de 2007-től engedélyezik tájidegen fajták telepítését is, így pl. chardonnay, sauvignon blanc vagy verdejo is van.

santalba2

A borászatokban jellemzően amerikai hordóban érlelnek, Crianza, Reserva és Gran Reserva fokozatokban, kimagasló érési potenciállal. Kiskáténak ennyi talán elég is.

Ahogy egyre többet kóstolok spanyol borokat, úgy szeretem őket egyre jobban, és érteni is egyre jobban vélem őket. A tempranillo határozottan halad abba az irányba, hogy kedvenc vörösborfajtáim közé kerüljön, de élvezettel iszom a friss, üdítő fehérborokat és az ízlésemhez közelebb álló kevésbé édes rozékat is. Nézzük a sort, amit a Vino Castillo most bemutatott:

Bodegas Santalba – Vina Hermosa Blanco 2013

100% viura. Intenzív, citrusos, van benne lime, pomelo, fehér virág, egres, kis só, szénsav. Sauvignon blanc-os jegyek, de annyira nem zöldesen harsogó. Alap bor, friss, jó savakkal. Ha mindenképpen bele akarnék kötni, akkor a 13%-os alkoholba tenném, egyébként egy szavam se lehet, korrekt bor. 82 pont (1390 forint.)

Baron De Ley – Blanco 2013

90% viura, 10% malvasia. Karaktere hasonló az előzőhöz, citrusos, zöldalmás, nektarinos, egy leheletnyi mézzel, szép ásványossággal. Ebben is ott a szénsav, az egyensúly tökéletes, szép a savszerkezet és csak 12,5% alkohol van benne. A malvasia egy kicsivel több testet ad neki, a lecsengése is hosszabb, mint az előzőnek. Nagyon nyári bor ez, nagyon jó áron. 84 pont (1590 forint).

Bodegas Santalba – Abando Blanco Fermentado Barrica 2012

100% viura. 5 hónapot volt médium plusz pörkölésű amerikai hordóban, battonage technikával készült. Vajas, édesfűszeres, alma, érett citrus, trópusi gyümölcsök, kókusz, kis ánizs, vanília, toast, rózsa. A sav közepes, az alkohol 13%. Szép a hordóhasználat. Komplex, izgalmas aromakarakter. 88 pont (2790 forint).

Bodegas Santalba – Vina Hermosa Rosado 2012

100% tempranillo. Reduktív bor, málna, pirosbogyós gyümölcsök, édesfűszer, karamelles édesség. A sav kevésbé élénk, a 13,5%-os alkohol kicsit melegít. 81 pont (1390 forint).

Baron De Ley – Rosado 2013

100% tempranillo. Reduktív ez is, cseresznye, eper, pirosbogyósok, vegetalitás. 12,5% alkohol, és szép savszerkezet, nincs benne az előző tétel édessége, egyensúlyosabb is. 84 pont (1590 forint.)

Bodegas Santalba – Abando Rosado Fermentado Barrica 2012

100% tempranillo. 5 hónap új amerikai hordóban ért, battonage-olták ezt is, minden nap. Kókuszos, vajas, édesfűszeres. Ribizli, málna, cseresznye, gyógynövény és ásványosság. Már inkább siller, mint rozé, gyönyörű mély színnel. Egyensúlyos, különleges aromák, illik hozzá a hordóhasználat. Hosszú lecsengés, 13,5% alkohol, 85 pont (2790 forint).

baron-de-ley-1

Bodegas Santalba – Vina Hermosa Tinto Selection 2012

100% tempranillo. 5 hónapot médium pörkölésű amerikai hordóban érlelve. Fűszeres, sós, ásványos. Áfonya, cassis, meggy. Egyensúlyos, jó sav, jó alkohol (13,5%). Alaptétel, nem túl komplex, de szép. 84 pont (1890 forint).

Bodegas Santalba – Abando Tinto Crianza 2008

97% tempranillo, 3% viura. 13 hónap francia hordó + 2 hónap amerikai hordó. Fűszer, ásvány, füst, kávé, meggy, kis karamell, kis fa, málna. Jó savak, a 14%-os alkohol azért érződik. A tannin közepes, integrált, érett. 86 pont (4200 forint).

Baron De Ley – Reserva 2009

100% tempranillo. 20 hónapot töltött új amerikai hordóban, utána pedig még 24 hónapot pihent palackban. Intenzív illat, nagyon fűszeres, ásványos. Szeder, áfonya, érett meggy, fahéj, vanília, kis édesség. Érett, jó az egyensúly, 13,%-os alkohol. 87-88 pont (3190 forint).

Bodegas Santalba – Irep Reserva 2010

100% tempranillo. A nevét (Irep) azután az egyiptomi hieroglifa után kapta, ami bort jelent. 70 éves tőkékről szüretelve. 15 hónap médium plusz pörkölésű francia hordóban, szűretlen. Édesfűszer, vanília, csokoládé, szilva, pörkölt dió, kis animalitás, bőrösség, ánizs, gyógynövényes kesernye. Az alkohol 14,5%-os, ami sajnos kilóg és kevés a sav az egyensúlyhoz. Ugyanakkor érett, erőteljes, testes bor. 87-88 pont (5500 forint.)

Bodegas Santalba – Nabot Reserva 2008

100% tempranillo. 18 hónapot volt francia, amerikai és európai hordóban, szűretlen. Édesfűszer, meggy, cseresznye, vanília, kis fa, céklás földesség, cédrus, ibolya, kakaó. Annak ellenére, hogy 6 éves, még teljesen élettel teli, élénk savakkal, szinte nyersnek ható (de ez nem zavaró) tanninnal. Még simán el lehet tenni, de most is nagyon szép. A 14,5%-os alkohol sem lóg ki túlzottan, csak egy kicsit melegít. 89 pont (7890 forint).

Baron De Ley – Gran Reserva 2007

90% tempranillo, 10% graciano. 24 hónap új amerikai és francia hordóban, majd 5 év pihenés palackban. Animalitás, bőrösség, érett gyümölcsök, szilva, édesfűszer, cseresznye, ásvány, kis mazsola, levesfűszer, toast, dohány, só, fahéj, meggylekvár. Komoly, érett bor, komplex, hosszú lecsengés, szép egyensúly (13,5%). 91 pont (5190 forint.)

baron-de-ley-2

Szokás szerint remekül éreztük magunkat, a Bontxo pedig szokás szerint komplett borvacsorát mellékelt a kóstolt borokhoz. Tudom, hogy most nagyon divatos a magyar borokat promotálni, borkiválósági füzeteket lapozgatni és régi fajtákkal ismerkedni, de azért érdemes néha egy kis kirándulást is tenni. Erre így tavasszal, a nyarat megelőlegezve tökéletes volt Spanyolország, és Rioja.

Minden vélemény számít!