Royal Somló J 2009

Sosem kóstoltam még a Royal Somlótól, eddig elsősorban az ár riasztott el. Ilyen összeget az ember még a jól bevált és biztos befutók boraiért is meggondoltan ad ki.

A Peter Csizmadia-Honigh nemzetközileg is elismert szakértő nevével fémjelzett pincének egy hektárja van a déli lejtőkön. A design figyelemfelkeltő, letisztult, a palackot logós üvegdugó zárja, alatta tiszta juhfark található.

Közepes aranyszín, finoman oxidatív illat rengeteg ásvánnyal, kenyérhéjjal, gyurmával és szárított virággal. Szinte nehéz ez az illat, sós-tengervizes, picit a Hollóvár borokra emlékeztet, kicsit Spiegelberg Stefán boraira. Komplex, érdekes, igazán somlói.

Szájban aztán nem teljesíti be az ígéretet: a vártnál vékonyabb test rengeteg vegetális, zöld, nyers aromát rejt. Kamilla, spárga, intenzív citrusosság, kicsit sok is. Lecsengése picit összehúz, talán a zöldesség, talán a savgerinc miatt. Két napi szellőztetés után sem simult össze. Százas rendszerben valahol 83-85 pont körül lenne, de 8100 Ft-ért árértékben sajnos csak 2,5 csillag.

Minden vélemény számít!