SAP 2013-as évjárat bemutató

Zwackéknál tartott évjárat bemutatót Balogh Zoli a Somlói Apátsági Pincészet legújabb, 2013-as boraiból. Az évjáratot sokan dicsérik és valóban, én is kóstoltam nem egy ígéretes tételt.

Kíváncsi voltam tehát a 2013-as év, és Zoli karakteres borainak találkozására. Abban az évben a Somlói Apátsági Pincészet területein szép, meleg nyár volt, elég csapadékkal. Az október végi hideg és fagy, ami miatt sokan gyorsan és nagyon magas savval, nem egészen éretten leszüreteltek nem érintette Zoliék területeit. Ezek magasan vannak és a keleti fekvés miatt hamarabb rásütő nap felmelegítette a szőlőt. Innentől leállt a cukrosodás, és lassú érési időszak következett – alacsony alkohollal és magas savakkal dolgozhattak. Ezek még nyilvánvalóan fiatal borok, kell nekik az idő, de összességében nagyon ígéretesek.

SAP 2013-as évjáratbemutató

Olaszrizling 2013 (920 palack)

Hűvös, kicsit alkoholos illat, szőlő, ringló, idővel egyre gyümölcsösebb, ásványosság, méz, érezni a maradékcukrot, de a sav citrusosan frissíti. Nem túl komplex, jó ivású bor, semmi nehézkesség, a megszokotthoz képest azért édesebb, a végén a kesernyés fajtajelleg is megvan. Az alkohol 13%, 15 g/l a cukor, 6 g/l a sav.

Juhfark 2013 (2400 palack)

Fajtajelleges illattal nyit, fehérhúsú gyümölcsök, méz, keleti fűszerek, virágosság, grapefruit, ásvány, fás fűszeresség, herba, pörköltes aromák. A 13,5% alkohol fűti a végét, ugyanakkor a 6,8 g/l sav egyensúlyba hozza, a 10,8 g/l cukor kerekíti. Izgalmas aromákat mutat már most is, lehet, hogy ez lesz az első juhfark, amit szeretni fogok?

Furmint 2013 (1900 palack)

Bazaltos talajról szüretelt tétel, alma, halványan birses aromák, citrus, sós-ásványosság, édesfűszerek, gyógynövények, kömény, hűvös aloé vera. 12,5% az alkohol, 12,6 g/l a cukor, a sav 6,1 g/l, jó az  egyensúlya, csak kerekíti az édesség, de nem viszi el, a cukor ellenére van benne szikárság. Fiatal, mindenképpen érnie kell még, de jellegzetes és igazán nagyon szép.

Hárslevelű 2013 (1100 palack)

Mézes teás illat és íz citrussal, gyógynövényekkel, ánizs, kis trópusi gyümölcsösség, mézdinnye, ásvány. Az alkohol 12,5%, 7,6 g/l élénk savval, 18 g/l maradékcukorral. Behízelgően és kifinomultan édes, amit a sav remekül ellensúlyoz, jó az egyensúlya, gyümölcsös, igazán kellemes inni.

Tramini 2013 (420 palack)

Virágos, rózsás illat, jönnek a gyümölcsök, zöldfűszer, széna, kis méz, sós-ásványosság egyensúlyozza az édességet. Kár, hogy a 14% alkohol fűti, de még fiatal, meglátjuk, hogy hova fut ki ilyen analitikával (11 g/l cukor, 6 g/l sav), az aromák izgalmasak mindenesetre.

Hilla Cuvée 2013 (650 palack)

60% hárslevelű, 30% juhfark, 10% furmint házasítása. Alma, almakompót, barack, birs, sárgadinnyével, citrussal, édesfűszerrel, méz, ásványosság, tea, gyógynövények, gesztenye. Nagyon kedves, illatos, behízelgő bor a maga 60 g/l maradékcukrával. Az alkohol alacsony, 11,5%, az élénk savak jó tartás adnak neki (7,6 g/l).

Juhfark főbor 2013 (370 palack)

Még egy évig nem lesz forgalomban, noha le van palackozva. Hordót nem látott a tétel, kizárólag agyagkorsóban volt érlelve. Kis illó az elején, aztán az elmúlik, barack kompót, keleti fűszerek, mangó, ásványok, méz, kis dohány. Itt már nem is élénk, hanem magas a sav (9,1 g/l), de nem éles és nem bántó, a jó egyensúlyt megtartja a 12% alkohol, a maradékcukor 90 g/l, nincs szirupos érzet.

Minden vélemény számít!