Schramsberg Reserve 1999

Ünnepeltünk, kerek évszám volt, ehhez olyan palackot kellett nyitni, amely méltó az eseményhez. A Schramsberg már ott figyelt a borhűtőben pár éve. Ki kellett nyitni.

Kalifornia (tán Amerikáé is) első számú pezsgőpincészetéről van szó, egy kedves barát még az esküvőnkre hozta ajándékul, de már akkor sem igazán akart megválni tőle, alig bírtam kitépni a kezéből. Azt mondta, becsüljem meg. Hát megbecsültem. Betettem a hűtő mélyére, és ott aludt addig, amíg el nem érkezett a megfelelő pillanat.

A Schramsberg Reserve 1999, ahogy a neve is mutatja, évjáratos pezsgő, 73% pinot noir és 27% chardonnay teszi ki a házasítást, melyet Mendocino, Napa, Monterey, Sonoma és Marin vidékeiről szüretelnek. Éppen 13%-os az alkohol, az öt éves hordós érlelést és palackérlelést, és a friss, ropogós savakat jól ellensúlyozza a direkt hagyott kis maradék cukor. Összesen vagy 9 ezer palack készült ebből a blanc de noirs-ból (azaz kékszőlőből készített fehér pezsgőből).

Kibontva azonnal érezni, hogy az idő meg sem kottyant neki, frissesség citrusok és igen, pirosbogyósok is érződnek illatban, csakúgy, mint a hordóérlelés enyhe füstje és vaníliája. Ízben az alapbor egy részének hat hónapos seprőn tartása azonnal átüt, itt már észrevehető a chardonnay hozta krémesség. Édes, süteményes, élesztős jegyek is előbújnak. Kimondottan hosszú a szájban, a Wine Enthusiast 90 pontot adott neki, és mivel ajándék volt, kénytelen vagyok ár nélkül értékelni 5 csillaggal. Kár, hogy csak egy palack volt belőle. (Remélem Ignác, ezt olvasod…)

Minden vélemény számít!