• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sokat kell még innunk

2014-11-06 ● Kántor Endre

Elkészült az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatása a magyar borfogyasztói szokásokról. A borismeretre és fogyasztási szokásokra vonatkozó kutatás alapvetően a várt papírformát hozta, de tartogatott néhány meglepetést.

A kutatásból kiderült: a va?laszado?k 65,5 %-ának van kedvenc borfajta?ja. Azok ara?nya, azonban, akik mindig ugyanazon termelo?k va?sa?rolnak csak 35,8 százalék.

Amit nem tudunk

A megke?rdezettek ko?zel ke?tharmada nem ismeri az unio?s oltalom alatt a?llo? eredetmegjelo?le?seket vagy fo?ldrajzi a?rujelzo?vel ella?tott borainkat. A minta?ban szereplo? szeme?lyek mindo?ssze 8,6 %-a vallotta azt, hogy teljes me?rte?kben ki tud igazodni a borvide?kek és borre?gio?k ko?zo?tt.

Magyarországi 22 borvidék ismereteivel kapcsolatban az alábbi eredmény született: a kérdésre válaszolók 40 százaléka nem ismeri hány borvidék van. A megkérdezettek közel egynegyede szerint 32 borvidék van az országban, csak a válaszolók ötöde találta el a helyes választ. Amikor spontán kellett ilyen a területeket felidézni, akkor az alanyok alapvetően 5 borrégiót tudtak megemlíteni. A megkérdezettek 78,0 %-a említette Tokajt, 51,9 %-a Egert, 40,1 %-a Villa?nyt, 37,2 %-a Badacsonyt és 22,5 százalék Szekszárdot. Olyan borvidékekről azonban megfeledkeztek, mint Sopron, Somló, Balatonfu?red vagy Balaton-felvide?k.

Akadtak persze olyan borvide?kek, amelyek sponta?n felide?ze?se alacsony volt, de lista alapja?n ra?ismertek a válaszadók, Balatonbogla?rt mindo?ssze 11,3 % emli?tette meg, de közel 50 százalék felismerte lista alapja?n.

Ami számomra a legmeglepőbb volt: a megke?rdezettek kicsit to?bb mint o?to?de (22%) inka?bb nem olvassa el a ci?mke?n szereplo? informa?cio?t.

Az egyes térségekre jellemző ismertségi és fogyasztási adatok összehasonlításából azt is meg lehetett tudni, hogy mennyire sikeres egy-egy borvidék kommunikációja, marketing aktivitása. A nagy ismertséggel rendelkező vidékek borait nem fogyasztják olyan nagy arányban, mint amennyire ismertek. E mellet azonban számos borvidék van, amelyek borait többen és gyakrabban fogyasztják, mint amennyire képesek felidézni. Ezen bortermelő vidékek kommunikációja nem elég markáns, nem elég kiugró, mert az ismertségük alul múlja a valós teljesítményüket.

Mennyit vagyunk hajlandók fizetni egy borért?

A fizetési hajlandóság tekintetében azt látszik, hogy az emberek 60 %-a kevesebb mint 1000 forintot ad ki egy üveg borért. Enne?l egy kicsivel to?bbet, de még 2000 forintna?l kevesebbet 28 százalék fizet. A va?laszado?k tizede hajlandó enne?l is to?bbet adni, de 5000 forint itt is a plafon.

A fizetési kedv akkor javul, ha nem magának vásárol az illető. Ha ajándék a bor, akkor 43,2 %-a 1000-2000 forint között, 31,4 % pedig 2001-5000 forint között is ko?lt. Beszerzési hely szerint leggyakrabban hiper- és szupermarketekben vásárolunk, ezt követi a borászoktól való közvetlen beszerzés. Csak ezután jön a kisboltos, vagy a borszaküzletekben való vásárlás, gyakoriságot illetően.

Milyenek vagyunk?

A megkérdezetteket szokásaik, preferenciáik, és attitűdjük alapján három nagy csoportot találtak. Az elnevezések szerintem kicsit félrevezetőek, ill. eufemisztikusak.

A Borszake?rto?k – 16%

Jellemzően 36-50 közötti, vagy már nyugdíjas korú férfiak. Legfeljebb 1 hete ittak utolja?ra bort, és általában 1-5 liter bort fogyasztanak egy ho?napban. 58%-uk kedveli a száraz borokat, közel egynegyedük nem. Viszont csak egyharmaduk kedveli az édes borokat, míg 50%-uk nem.

Az Ige?nyes borfogyaszto?k – 38%

Átlagosan 0,6-1 liter bort fogyasztanak el egy hónap alatt, jellemzően egy ho?napna?l re?gebben ittak bort utolja?ra. 54%-uk nem kedveli a száraz borokat, 35 százalékuk viszont igen. Ugyanakkor 60%-uk az édes borokat részesíti előnyben, míg 30%-uk nem azt.

A Nem tudatos borfogyaszto?k – 46%

Jellemzően 25 év alattiak, de már ko?ze?piskolai, gimna?ziumi ve?gzettse?gu?ek, noha ebben a csoportban volt a nyolc általánost végzettek aránya is a legnagyobb. A nők felülreprezentáltak, ugyanakkor ritkábban fogyasztanak bort, pl. 35 %-uk egy ho?napja, 28 %-uk to?bb mint fe?l e?ve nem ivott bort. A csoport 67,2 %-a kevesebb, mint fél litert fogyaszt havonta. Közel kétharmaduk szereti az édes borokat, ráadásul több mint kétharmaduk nem kedveli a száraz borokat.

A kutatás négy alapvető szempontot hasonlított páronként egymáshoz, amikor a fogyasztási/vásárlási preferenciákat vizsgálta. Így az ár, a bor-/szőlőfajta, a termőhely/borvidék, illetve termelő/pincészet kategóriák döntést befolyásoló hatását vetette össze. Ebből végül az alábbi erősorrend alakult ki: a legfontosabb borválasztási szempont a fajtajelleg, ezt követi a termőhely, majd az ár, és végül a pincészet.

Ez a fajta preferencia sorrend teljes mértékben érvényesül az ?Igényes? borfogyasztói szegmensben. A két másik szegmensben egy kicsit átrendeződik a fenti szempontrendszer, a ?Borszakértő? fogyasztókra jellemző sorrend: termőhely, fajtajelleg, pincészet, ár. Míg a ?Nem tudatos? vásárlók esetében a fajtaválasztás dominálja a vásárlást, amit az ár követ, és csak ez után jön a borvidék beazonosítása, végül pedig a termelő.

Címkék: Agrárgazdasági Kutató Intézet, borfogyasztó, borismeret, borvásárlás, fogyasztás, fogyasztó, kutatás

← Inkább természetes B-kategóriás gagyival népszerűsítenék Tokajt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!