• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Somlói tavasz Spiegelbergnél

2010-06-04 ● borravalo.hu

A Somlói Tavasz c. rendezvényre utaztunk, aztán az lett belőle, hogy Spiegelberg Istvánnal kóstolgattunk és beszélgettünk, a fesztiválon csak két órát voltunk jelen. Idén valahogy „kisebbnek” tűnt az esemény mind kiállítóban, mind látogatóban (ezt a szervezés hiányosságai ellenére szeretném a borisszák szemére hányni, mert szívügyünk kéne legyen a legkisebb borvidék). Na sebaj: idén még ott a Somló Hangja is, lehet csomagolni.

Tanulság a szervezőknek, hogy a péntek-szombat halott ötlet és nem árt reklámozni sem az eseményt, mert a weblap és a szóbeszéd sajnos kevés. Vendégborász kb. fele annyi volt, mint tavaly, a kiállítók is megcsappantak némileg, tömeg sehol.

Viszont nem mehetünk el szó nélkül néhány bor mellett. Nekem az olaszrizlingek vitézkedtek idén, különösen Fekete Béla és Kolonics Károly 2006-osa. Szuper volt a 2009-es Istvándy és a 2008-as Laposa kéknyelű is, karoljuk fel picit a fajta ügyét.

Volt sok más szép tétel is, de a szájízem picit keserű maradt és nem a savaktól. Itt a következő gond, hogy nem igen van szállás Somlón, ami meg van (Hotel Somló), idén szinte egész szezonra le van foglalva a Kreinbacher pezsgőpince munkásainak. Én is csak annak köszönhettem szerencsémet, hogy már februárban lefoglaltam Stefánnál egy szobát (igen, nála van vendégszoba és vendégszeretet is).

Aztán az lett, hogy beszélgettünk a gazdával, bejártuk a vadregényes birtokot, a hihetetlen hangulatú pincét, ettünk-ittünk és kirándultunk, eltöltöttünk egy klassz hétvégét. No meg kóstoltunk, a lent közölt jegyzetek kapcsán a szigorú köpködés miatt egyik szemem sírt, de a másik nevetett.

Katt a képekre a galériához!

[nggallery id=14]

Nevetett, mert Stefán borai ugyanis tiszták, balanszáltak, hibátlanok. Hordós és különösebb alkoholos túlzás elkerüli őket. Nem mindegyik tétel könnyen megközelíthető, de amelyik nehezebben nyílik, azt annál inkább megéri fejtegetni. Ami leginkább meglepett, az a borok savszerkezete, ugyanis él egy rossz beidegződés az emberekben, mely szerint a Hegy borai kemények, ridegek és általában „savasak”. Nos, ezeket a fogalmakat a megfelelő bor esetén felül kell vizsgálnunk. A kemény inkább szikárat, férfiasat jelent, a rideget pedig a hűvös karakter mellé tenném pozitív szinonimaként.

A meglepetés végülis az volt, hogy a jelentős savtartalom milyen szép formában van jelen ezekben a borokban. A gerinc és tartás Stefánnál nem csupán közhely és nem is valami „karcrajongó borissza” tévelygése. Sokhelyütt szinte puhának, de semmiképpen sem bántónak éreztem ezeket a savakat és ami a legfontosabb, velük párhuzamban állt az a szuper mineralitás, elegáns ásványosság, ami miatt annyira szeretjük Somlót.

A pince 1827-ben épült, igazi ódon remek, a környéken az egyik legrégebbi. Dél-nyugati fekvésű, tartósan 11 fok van odabent. A borok tartályban általában 24 órát töltenek, aztán hordóban nyolc hónaptól öt évig terjedő időtartamot. A hordók újhordók, de nem égetettek, 500 literesek.

Szóval általánosságban elégedett voltam, az „új generáció” egyik kiemelkedő képviselőjének tartom a gazdát, aki nem véletlenül választotta Somlót otthonául.

Spiegelberg Somlói Juhfark 2008

Tiszta, közepesen intenzív illat csonthéjasokkal, integrált mineralitással. Hűvös karakterű íz a fajtára jellemző karcosság helyett meglepően puha és szép szerkezetű savval. Közepes test, vegetális-minerális aromák szép egyensúlyban. Szikár, férfias bor, közepesen hosszú lecsengéssel. Azért tetszett igazán, mert a juhfarkra jellemző jegyek szerethetően és érthetően jelentek meg a borban, nem harsányan, vagy szájpadlást szétmarva. 4* vagy 89 pont.

Spiegelberg Somlói Juhfark 2004

Szalmasárga bor zöld reflexekkel. Forgatni kell, hogy mutassa az illatait: petrolosság, majd aszalt trópusi gyümölcsök. Érezhető, picit szárító tannin. Közepes test magas savval (9,4g/l) és picit karcos savérzettel. 4* vagy 84 pont.

Spiegelberg Somlói Olaszrizling 2008

Világos arany, mondhatni „szép érett” szín, közepes intenzitású illattal, amelyet mandula, friss nektarin, hűvös kövek és pici fűszer vezet. Izgalmas, szálazni való. Alkohol és test nekem az illat után nagyobb a vártnál, játszik ízében némi édesség is (pedig cukor alig, hordó sem különösebben). Lecsengése hosszú, pici kesernyével a végén.  Tetszett, mert azt obligát fajtajellegek helyett megkaptuk Somlót egy vastag, de mégis érthető borban. 4* vagy 88 pont.

Spiegelberg Somlói Olaszrizling 2003

Illatában virágos és szép palackérettségre utaló halvány sebbenzin. Kvaterner jegyek kavalkádja, felette barack és akác. Savai, teste közepesnél nagyobbak, mineralitása roppant elegáns. A struktúra szép, érett-kész savakkal, csúcsán, egyensúlyban. Nagy bor, hosszasan elücsörögnék egy pohár mellett. Sajnos már nem forgalmi tétel, a pincénél azonban még kóstolható. Ez egy igazi palackérett, csúcson lévő tétel, ami csak hosszas szellőztetésre, forgatásra adja meg magát, akkor viszont nemes és szép. Nem a fajtajelleg dominál benne, hanem a borász stílusa de úgy, ahogy az a kis domboldal be tudta határolni neki (és ez pont így jó – főleg ha odaülsz a tőkék végébe a pohárral). 5* vagy 93 pont.

Spiegelberg Somlói Olaszrizling 2001

Igazi meglepetés a roppanthatatlan struktúra egy közel tíz éves bortól, amilyen meglepő a még jelenlévő primer gyümölcsösség is. Savai teljesen integráltak, illata tűzkővel, friss fehér húsú gyümölcsökkel, mandulával dicsekszik. Izgalmas, nem letaglózó, de semmi mattság. Teste nagy, íz és szárazpróba alapján a terroir pedig teljesen felülírja a fajtát. Mineralitása kifejezett, lecsengése közepesen hosszú, pont passzol a képbe, nem vársz mást. Ez a 2005-ben palackozott bor a mai napig stabil és ha előkerülne még egy-egy palack (már nem forgalmi tétel, a pincénél még kóstolható) ajánlott több órán át szellőztetni. Nagyon tetszett, hogy amikor már üres volt a pohár, megforgattam benne pár maradék cseppet és azonnal rám kiáltott a bazalt, meg a sok közé fúródó hajszálgyökér. Elmondott mindent, amit tudnunk a Hegyről. 5* vagy 91 pont.

Spiegelberg Somlói Furmint 2008

Illatában elsőre a szép vajasság, grapefruit, barack, kedves gyümölcsösség tűnik fel. Ízét is a gyümölcsök vezetik, savai még hosszú eltarthatóságra predesztinálják. Extrakttartalma kiemelkedő (33g/l), alkoholérzete még kissé magas. 4* vagy 87 pont.

Spiegelberg Nagy-Somlói Furmint 2007

Közepes mélységű arany szín. Illatában erős mineralitás, meleg karakter, érett, lédús barack és trópusi gyümölcsök. Hosszú lecsengésű, utóízében is megmaradó szép ásványossággal. 4* vagy 85 pont.

Katt a képekre a galériához!

[nggallery id=14]

Tessék ellátogatni Somlóra, akár kiránduló-pinceszer jelleggel is. Az egész család élvezni fogja. Haladóknak javaslom a Szt.Ilona Kápolna – Séd forrás (üres flakon legyen nálunk!) – Somlói Vár – Kilátó – Szt. Margit Kápolna útvonalat, táskában egy üveg jégen tartott furminttal, meg pokróccal.

Azok, akik voltak, tudják, miről beszélek. Akik még nem, azoknak pedig azért.

Címkék: bazalt, Fekete Béla, furmint, juhfark, Kolonics Károly, Kreinbacher, olaszrizling, Somló, somló hangja, somói tavasz, Spiegelberg, Szt. Ilona

← Cirfandlizzunk! Vida La Vida Merlot 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.
Loading
00:00 / 34:11
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 21-Nov-25 22:31:08 PST. The current time is Monday, 24-Nov-25 20:30:31 PST.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!