• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

St. Andrea dűlős pinók egy szuszra

2010-09-13 ● borravalo.hu

Rendhagyó módon három bor szerepel most itt, egy fajta, három dűlőből: St. Andrea Paptag Pinot Noir 2007, St. Andrea Hangács Pinot Noir 2007, St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2007.

Dr. Lőrincz György a trilógiáról: „Titokban töltöttem le a 2007-es évjárat pinóit külön-külön, hogy játszani, ismerkedni tudjunk velük. Arra törekedtem, hogy a feldolgozás minden esetben azonos legyen, így biztos vagyok benne, hogy érzékenyebb, nyitott emberek számára egyértelműen látható az a különbség lesz látható, amit kizárólag a termőhely tesz hozzá a borhoz. Más-más stílusú, más-más kifutású borokról van szó. Csak együtt ismerhető fel a különbözőségük. A cél az volt, hogy aki mindhármat meg akarja kóstolni, most nagyon jó áron meg tudja ezt tenni. Ha pedig valamelyikbe beleszeret, abból nagyobb mennyiséget, jó áron haza tudjon vinni. Csak így lehet játszani, ismerkedni. 16 hónapot töltöttek hordóban a letöltés előtt. Most is egytől-egyig szép borok, de érdemes lesz őket évek múlva is megkóstolni. Azt mondanám, hogy négy-öt de akár tíz év is bennük van.”

Nos, igaza volt, zongorázni lehet a különbséget a borok között. Egy pillanatra megfordult a fejemben az is, hogy ez vajon jó vagy rossz jel. Az biztos, hogy mindhárom bor tetszett valami miatt és ez a dűlőfaggatósdi mindenképpen jó irányba viszi a magyar bor ügyét.

St. Andrea Paptag Pinot Noir 2007

Fakó gránát, enyhén ködös-opálos szín (de nem hibaként jelzem). Közepesnél visszafogottabb málna, narancshéj, füstölt hús, ánizs és sok mineralitás. Szájban a szép gyümölcsösséget komoly ásványok és édesfűszerek ellenpontozzák. A hordó pörkölési aromái is megjelennek nagyon szolidan. Erőteljes savérzet, tannint nem találtam. Közepesnél hosszabb lecsengésű, igazi „dűlős” tükör. (85-87 pont), négy csillag.

St. Andrea Hangács Pinot Noir 2007

Halvány, rubinba hajló magú és gránát koronájú bor, olajosabb mint a Paptag. Fiatal-fejlődő, picit alkoholos illat (konyak)meggyel, vörös bogyós gyümölcsökkel. Pici szilva és ibolya is felbukkan, de ez az értelmezés nekem a fajtától távol áll. Alkohol fűt a szájban és picit éget is. A roppanós gyümik és a jól érezhető tannin mellett a savaktól még egy friss citrusosság is beleng a képbe. A pinónál megszokotthoz képest nagyobb testű, koncentráltabb és fiatalabbnak tűnő, mint a társai. (84-86 pont), három és fél csillag.

St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2007

Tükrösen tiszta, közepes erejű gránát színű bor, ez is nagyon lassú járású a pohár falán. Illata komplex: bors, erdei gomba, avar, pici animalitás, gyömbér, aszalt szilva… nagyon tetszik. Szájban teljesen kiegyensúlyozott és hosszú, nem lóg ki semmi. Cseresznye és földesség, egzotikus fűszerek, gyógyfüvekkel támogatva. Az első kettő jó tulajdonságai egybegyúrva. Remek bor. (88-90 pont), négy és fél csillag.

Címkék: 2007, 3.5 csillag, 4 csillag, 4.5 csillag, dűlő, dűlőszelektált, Eger, ferenchegyi, hangács, Lőrincz György, Paptag, pinot noir, St. Andrea

← Fesztivál-expressz fehérben Szekszárd közel van →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!