Szabó Pincészet Juhfark 2010

Bajban vagyok, hogy ajánljam-e, mert ritkaságnak számít. Mindegy, aki rátalál, el ne adja, őrizze, vagy nyissa ki és ismerje meg a Somlót.

A pincészet honlapján is annyit tudtam meg, hogy a 2010-es évjáratot, mely tavaly került palackba már kiárusították. Talán még a Somlói Borok Boltjában akad, legalábbis remélhetőleg. Szabóék ugyanis somlói etalont gyártanak, egy ideje már csiszolják a juhfarkot, és ez meg is látszik a borokon.

Területük a morzsalékos, bazalttörmelékes Ragalja dűlőben van, hagyományosan termelnek, évekig érlelnek hordóban. Kell is ez, ekkor tudnak igazán kibontakozni ezek a borok, érdemes tehát keresni a korábbi évjáratokat is. Az mintha ennek ellentmondana, hogy a 2010-es már jórészt elfogyott, ez azonban nem véletlen: szuper lett. Illata olyan tipikus somlói, hogy tanítani lehetne. Ásványos, rózsaolajos, diszkrét oxidációs érzet és komplexitás. Szájban határozott savak, zöldalmás karakter és kesernyés őszibarack, nagyon hosszan kitart. Rengeteg ásvány és érett fehérhúsú gyümölcs árad a kortyból végig.

Összetett, komoly extrakttal rendelkező bor, nálam vastag 4 csillagot kap, 2800 Ft körüli áron.

Somló Guide

Minden vélemény számít!