Szepsy Eszencia 2007: a legdrágább magyar bor

Az idén Londonban megtartott Botrytis Forumon mutatták be a mádi Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját: a tokaji borkülönlegesség 1480 angol fontos (580 ezer forintos) palackonkénti kiskereskedelmi árával a jelenlegi legdrágább magyar bor.

Április 19-én immár hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot, melyet a világ botrytises édes borait termelő országok képviselői azzal a céllal hoztak létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. Az első Botrytis Forumot 2004 szeptemberében rendezték Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria), Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő részvételével.

Mint kiemelte, az esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A családi pincészetet Londonban ifjabb Szepsy István képviselte, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.

Az eszencia az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 gr/liter cukortartalommal bír – számolt be Forczek Ákos.

A rendkívül magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken, a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki.

A tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve az eszencia. Cukortartalma elérheti a 800 g/litert is, alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet.

A bemutatott borok a következők voltak:

Chateau de Fargues 2011 és 1998

Kracher 2001 TBA Welschriesling No8, 2010 TBA Welschriesling No12 (Olaszrizling)

Egon Müller TBA 1990 és 2011

Szepsy Birtok Aszú 2002

Szepsy Birtok Eszencia 2007

Forczek Ákos kereskedő elmondta, hogy a rendelkezésre álló kétszáz palacknyi tételből már a fórumot megelőzően tizenkét hatos karton gazdára lelt és a fórumon újabb vásárlási szándékokra adtak kezet. A Botrytis Forum nem titkolt célja még, hogy e természetes édes borok piaci pozicionálása révén is felhívja a figyelmet a természet és az ember közös munkája által alkotott palackba zárt kincsekre. Egon Müller Trockenbeerenauslese-éinek ára a sok ezer eurós szférában mozog már jó ideje.

Minden vélemény számít!