Tarjányi kóstoló a VinoPianóban

Az egri Tarjányi Gyula szerelemből, szinte véletlenszerűen alapította a pincészetet, nem is nevezi magát borásznak. Ahogy Lőrincz György szokta neki mondani, ő borkészítő.

Noha saját szőlőterületet sem akart, mára 11 hektár birtokosa, emellett fel is vásárol a helyi termelőktől. Az elsők között kezdett habzóbort készíteni, gépészmérnökként ráadásul maga tervezte hozzá a berendezést. A gyöngyözőbor máig az egyik legsikeresebb termék a pincénél.

A család többi tagja is kiveszi a részét a borászat életéből, a lányát, Tarjányi Bettit – aki a következő generációt jelenti a pince életében – még a Hárslevelűk Éjszakája rendezvényről ismerem, nála kóstoltam azt a 2012-es Hárslevelűt, amit akáchordóban érleltek. Sokan vannak vele úgy, hogy csak a tölgyfát szeretik, de engem mindig is érdekelt, hogy mit adhat hozzá vagy vehet el a borból más fából készült hordó. Ha a különböző pörkölésekkel és készítési módokkal lehet játszani, akkor szerintem a fa fajtájával is. De most nem is ez a lényeg, vissza is térek a Tarjányi családra… Betti tervezi például a palackokra a címkét, és volt szerencsém már az édesanyja által saját kezűleg készített szőlőlekvárt és az azzal töltött bonbont is kóstolni. Meg kell mondanom, mindkettő nagyon-nagyon ízlett.

Érdemes ellátogatni hozzájuk Egerbe, helyben megkóstolni a borokat és egyéb finomságokat, és ne felejtsetek el a minden címkén megjelenő “naplemente néző padra” kiülni, ha már ott vannak.

Tarjányi kóstoló a Vino Pianóban - borravalo.hu

Nemrég a Vino Piano Borbárban tartott meglepetés kóstolón nézhettem meg, hogy mik az aktuális tételei a pincének:

Rubin 2014

Rosé gyöngyöző, 60% Pinot Noir, 40% Merlot házasításával. Illatra kevésbé gyümölcsös, inkább visszafogott, van benne egy mályvacukros, vajas érzet. Édesfűszerek, eper, kis vérnarancs. Az alkohol 12%, van benne 2,8 g/l maradékcukor. Egy kicsit élénkebb szénsav talán jobban állna neki, de tetszik hogy nem harsány.

Brill 2014

Félédes fehér gyöngyöző, 60% Cserszegi Fűszeres, 40% Zenit. Kifejezetten édes, virágos illattal nyit, ízben is ezt hozza, plusz méz, szőlőlé, barack, kis lime frissíti. A savszerkezet jó, 38,5 g/l maradékcukor van benne, az alkohol 9,5%. Tiszta, behízelgő, több és élénkebb szénsavat itt is el tudnék képzelni.

Egri Fehér Classicus Rajnai Rizling 2013

Barátkozom még a gondolattal, hogy fahordóban erjedt és érlelődött ez a rajnai… Édesfűszer, alma, ásványosság, pomelo, kis füst, fémes lecsengés. Illatban édesebb mint ízben, oxidáció érződik benne és cseresség, a fás jegyek előtérben vannak. A sav 7,3 g/l, mégis nagyon érdekes hogy szinte visszafogottnak hat az olajosság és a hordózottság miatt.

Egri Csillag Superior 2013

Hárslevelű, Rajnai Rizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc és Cserszegi Fűszeres házasítása. Fehérhúsú gyümölcsök, édesfűszer, kis karamell, fémesség, fás jegyek, vanília, méz, pörkölt magvak. Ebben is van maradékcukor, lágy és behízelgő, egy kis cserességgel. Az egyensúly jó, 13% alkohol, a savérzetet a fa tompítja, jó ivású, gyümölcsös bor, mindenképpen a jobb Egri Csillagok közé tartozik.

Hárslevelű Superior 2013

Na, ezt most pont nem akácba tették, helyette egy része kőrisben, egy része tölgyfában volt. Ananászos, trópusi gyümölcsös illat és íz, ami elég szokatlan de nagyon szerethető, méz, citrus, virágok, barack, mandarin, vanília, kis cseresség. Van benne nagyjából 2 g maradékcukor, olajos textúra, édes karakter, a 14% picit fűti. Az aromák szépek, talán még egy kis lendületesség hiányzik nekem.

Tarjányi kóstoló a Vino Pianóban - borravalo.hu

Egri Bikavér 2011

Kékfrankos, Merlot, Blauburger, Pinot Noir házasítása. Kellemes, gyümölcsös-földes illattal nyit. Ízben pirosbogyósok, karamell, feketecseresznye, meggy, édesfűszerek, idővel kávés jegyek jelennek meg benne, némi vegetalitás. A jól ihatóságra törekedtek, ez meg is van benne, könnyebb a karaktere, sima tannin, lágy savak, 13% az alkohol.

Turán 2012

Úgy néz ki, hogy ez lesz a pince utolsó évjárata ebből a fajtából, úgyhogy Turán rajongók hajrá! Édesfűszeres, kékvirág, kis parfümösség, földes, pörkölt aromák, cukros-fanyar meggylé. 13,5% az alkohol, a tannin kicsit tapadós, közepes sav. Gondolom évjárathatás is a meleg karakter, de ennek ellenére nem nehézkes, elég hosszú lecsengéssel. Szerintem amúgy ne várjunk csodákat a fajtától, de ez korrekt.

Minden vélemény számít!