Téli rosé

Ha most télen csak egy rosét kóstoltok meg, az ez legyen – egy bulvárlap oldalán ilyen címmel jelenne meg ez a borleírás és kivételesen igazuk is lenne.

A vicces nevű rhone-i Domaine de la Mordorée (ugye mindenki érti, nem csak a Tolkien rajongók?) „La Dame Rousse” roséjáról van szó, az apelláció Tavel. Organikus borászat, ami egyébként a nevét az erdei szalonka helyi becenevéről kapta.

foto

Ez a 2014-es cuvée Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Clairette és Bourboulenc házasítása. Visszafogott az illata, vakon és fekete pohárból simán fehérborra tippelhetnénk. Ízben szép gyümölcsösség jön, pirosbogyósok, némi mályvacukor, vérnarancs, fehér csokoládé, ánizs és virágosság. Az olajos textúra és a közepes test felvesz valamennyit a 14% alkoholból, de azért érezni benne. Gazdag, már-már silleres bor, ezt tovább erősíti a héjon áztatás miatti cseresség. A savai élénkek, a lecsengése meglepően hosszú.

A pincészet honlapján 5-7 évet adnak a bornak, lehet hogy én nem várnék addig vele, pláne, hogy a Drop Shopban most kapható, poharazzák is, úgyhogy érdemes megkóstolni.

Minden vélemény számít!