Törkölyön tartott tehenek

Azt azért sosem gondoltam volna, hogy a borivással hozzá tudok járulni a tehenek egészségéhez, ezáltal a jobb minőségű tejhez, és ráadásul az üvegházhatás csökkentéséhez. Hát mi ez, ha nem win-win szitu?

Ok, egyelőre itthon ez még utópia, de lehet, hogy valaki kapva kap az ausztrál kormányzat egy kísérletén, és meghonosítja itthon azt, ami úgy tűnik, mindenkinek jó.

Amikor legutóbb jártam Badacsonytördemicen, a Sabar borháznál, Nagy Laci borásszal a pince előtti szőlőknél bóklászva belebotlottam egy nagy kupac cabernet sauvignon törkölybe, ami előző este került ki oda. Laci mondta, hogy az őzek és vaddisznók rettenetesen szeretik, rájárnak csemegézni. Beletúrtam a friss kupacba, és a még friss belsejéből kóstoltam egy kicsit: finom volt, nem csodálom, hogy a vadaknak bejön.

Most kiderült, hogy a teheneknek is nagyon jót tesz. Egy ausztrál mezőgazdasági kísérletben ugyanis éppen ezt sikerült bizonyítani.

A teheneknek naponta kb. 5 kiló törkölyt adtak a napi adag táp részeként, részét pellet, részét teljesen friss formában, egyenesen a pincéből, mindezt 37 napon át. A kontroll csoport kapta a szokásos szénát meg tápot. A kontroll csoport teheneihez képest a törkölyön tartott „szerencsések” nagyon sok változást mutattak.

Először is, 5 százalékkal több tejet adtak. Ez a tej pedig sokkal több antioxidáns anyagot tartalmazott, mint az átlagos tej, mi több, zsírsav tartalma is nagyobb volt, ami szintén jó. Ezen kívül a törkölyös bocik metán emissziója 20 százalékkal volt kevesebb a kontroll csoporténál, ami elég jelentős, ha azt nézzük, hogy egy tehén egy év alatt kb. annyi üvegházhatást kiváltó kibocsátással rendelkezik, mint egy személygépjármű.

Összegezve: ha nagyban menne ez az üzem, akkor minden palack borral hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy egészségesebb legyen a reggeli tej, miközben tennénk a földnek is egy kis szívességet. Arról nem is beszélve, hogy a tehenek hogy örülnének. Win-win, mi más.

Minden vélemény számít!