Várvölgy Balatoni Irsai Olivér

Ismét árérték bajnokot leltem, ez a bor jelenleg az 1000 forintos lélektani határ alatt leledzik a nagy hiperek polcain.

Egyszerű, tiszta, alapvetően citrusos jegyeket felmutató cucc ez, melegben jól lehűtve, fröccsnek is kiváló. A termelővel, palackkal, branddel még soha előtte nem találkoztam, de kiugrott a polcról, főleg a kategóriájában lévő címkék közül.

Évjárat nincs rajta, az új termékleírások alapján ez azt jelenti, hogy nincs 85%-ban azonos évjáratból. kategória szerint tájbor (OFJ), a Balatoni borrégióból, a név miatt valószínűsíthető, hogy várvölgyi (a Keszthelyi-hegység szélén található, Balaton-felvidéki borvidéki település, Tapolcától keletre) szőlőkből, de ez persze nem biztos. Az Irsai fajtajegyeit nem kimondottan hordozza, némi virágosság ugyan van benne, de inkább a citrusosság dominál, citrom és grapefruit alakjában, rövid, egyszerű, könnyed szerkezet, kimondottan jól iható, szóval igazi bulibor. A csavarós kupak nagyon tetszetős, több ilyen kellene, 1000 forint alatt pedig nagy árérték bajnok. Derék 2,5 csillag.

Minden vélemény számít!