Vincze Tomi tokaji kóstoló

Vannak a szervezett borkóstolók és események, és van, amikor fogjuk magunkat és összeülünk kóstolni. A mostani baráti kóstolónk mottója ez lehetett volna: „Ha Budapest nem megy Tokajhoz, akkor Tokaj jön Budapesthez”.

Ugyanis Vincze Tamás látogatása volt az estének az apropója, és – talán megbocsájtja ezt – nemcsak neki, hanem az általa hozott Tokaj-Hegyaljai boroknak is örülhettük.

Vincze Tomi Debrecenben tanul környezetgazdálkodási agrármérnöknek, közben az erdőbényei Ábrahám Pincénél dolgozik, és úgy általában szinte az összes bényei borászatnál besegít, szüretel, kóstol és kóstoltat, és természetesen saját bort is készít a sárospataki Hosszúhegy-dűlőből. Most bort pont nem, de saját készítésű birspálinkáját kóstolhattunk, és ha én mondom, hogy nagyon jó volt, akkor tényleg az, mert pálinkák terén igen válogatós vagyok.

Vincze Tomi tokaji kóstoló

Izgalmas és érdekes sort sikerült összerakni közösen, és habár a fogyasztóknak még Mád a trendi, – el nem vitatva, hogy igazán remek borok készülnek ott – érdemes azért körülnézni kicsit, mert Tállya és Erdőbénye is megérdemli a figyelmet. Mindaz, amit a Lumen Kávézóban kóstoltunk: még le nem palackozott tételek, narancsbor, tavalyi és régebbi évjáratok, dűlős és birtokborok; igazán egyediek és széles skálán mozognak. Ami egyrészt engedi a fogyasztónak a választás lehetőségét, mert nem egyenborokat vásárol, másrészt nekünk szakértőknek igazi örömteli kihívás elemezni ezeket a tételeket.

Szóval Tomi birspálinkájával nyitottuk a sort, aztán a következő borok jöttek:

Budaházy-Fekete Kúria Furmint 2013 (Erdőbénye)

Négy és fél hónapig volt hordóban. Alma, körte, ásványok, birs, hordófűszer, citrus, szegfűszeges kesernye, sósság. Fajtajellegesnek mondható, közepes testű bor, az alkohol 13,5%-al kicsit kilóg. Nem nagyon komplex, de jól iható, gyümölcsös, kis mézes behízelgő karakterrel, lágy savakkal.

Ábrahám Pince, Kakasok Furmint 2013 (Erdőbénye)

A pince erdőbényei, de a Kakasok dűlő Mádon található, onnan lett szüretelve a bor. Élénk citrus, ásványosság, herba, fehérvirág, ringló, érett egres, zöldalma, sósság, termálos karakter, zöldfűszerek. A citrus már-már c-vitaminos érzetű, szénsavasság is van a borban. Élénk savak, jó szerkezet, friss és egyensúlyos (12,5%). Emellett kellően komplex és izgalmas aromákkal bír.

Ábrahám Pince Kakasok Furmint 2011 (Erdőbénye)

Körte, érett fehérhúsú gyümölcsök, akác, sós-ásványosság, grapefruit, édesfűszer, méz, méhviasz, vaníliás sütemény. Nagyon ásványos, ebben is kivehetőek a termálos jegyek. Az évjárat miatt kevesebb a sav, vastagabb test és cseresség társul mellé. Édes karakterű inkább és a hordós jegyek dominálnak. Az alkohol 13,5%, viszonylag hosszú a lecsengés, de már nem tartják annyira a savak.

Ábrahám Pince, Diókút Furmint 2011 (Erdőbénye)

Narancs, selyemcukor, ásvány, édesfűszer, fahéj, almakompót, vanília, kis só, széna, fás jegyek. Kifejezetten édes karakterű, és kis oxidáció érződik. Jó a savszerkezet, az alkoholt érezni kicsit (13,5%), közepes test, jó lecsengés. Elég komplex, sűrű, izgalmas aromákat hoz, de most nem mutatta a legjobb formáját.

Ábrahám Pince Kerektölgyes Furmint 2011 (Erdőbénye)

Édesfűszer, alma, körte, érett gyümölcsök, narancs, narancshéj, repceméz, só, ásványosság, gyógynövények, füst, kis kesernye, hordós jegyek, cseresség. Az alkohol 14,5%, ami eléggé érződik is, de van azért hozzá test is, közepes a sav. Hosszú lecsengés, szép komplexitás, idővel megjelenik benne egyfajta vegetalitás és keleti fűszerek is.

Ábrahám Pince, Drágaszág 2012 (Erdőbénye)

66% Furmint, 33% Hárslevelű házasítása. Édesfűszer, méz, barack, virágosság, köves-ásványosság, mandula, kis füst, vegetalitás. Maradékcukros, max közepes test, behízelgő, édes és lágy karakterű bor. Az alkohol még így is érződik, közepes a hossza, az egyensúly lehetne jobb.

Homoky Dorka, Sas-alja Hárslevelű 2013 (Tállya)

Intenzív almás illat és íz, szinte gyümölcslé amit iszunk. Citrus, só, ásvány, virágosság, kis méz, szép zöldfűszeres jegyek. Kóstolva neutrálisabb, igazi terroir bor, élénk, de nem bántó savakkal (6,9 g/l), 13,5% alkohollal. A maradékcukor 7,9 g/l, ami egyáltalán nem érződik közel sem ennyinek a szép savszerkezet miatt. Tartályban, majd harmadtöltésű hordóban ért 5-6 hónapot. Jó az egyensúlya, könnyed, elegáns tétel. Fiatal, de nagyon szép, nagyon ígéretes.

Ábrahám Pince, Narancsbor Furmint 2013 (Erdőbénye)

Héjon erjesztett narancsbor, ízében sárgabarack, édesfűszerek, sós-ásványosság, cseresség, tea, gyógynövények, calvadosos jegyek. Élénk savak, izgalmas aromák, a 16%-os alkohol kilóg, fűt és az alkoholédesség megtolja a lecsengést. Kíváncsi vagyok, hogy később milyen lesz.

Vincze Tomi tokaji kóstoló

AZ Nektár Pince, Kácsárd Furmint 2008 (Sárospatak)

Félédes bor, ízében édesfűszer, pörkölt jegyek, alma, birs, mézes negro cukorka, fás jegyek, zöld tea, ásványosság. Érett, botritiszes is az alapanyag, sűrű, a fás jegyek kerülnek előtérbe. Közepes sav, az alkohol 14%, ami kilóg. A hordó eléggé ráül, kevésbé elegáns mint inkább rusztikus tétel ez.

Homoky Dorka, Hetény 2013 (Tállya)

60% Furmint és 40% Hárslevelű házasítása, félédes bor. Egyharmada harmadtöltésű hordóban ért 5 hónapig, kétharmada tartályban, utána lett házasítva. Mézes, zöldfűszeres, körte, fehérhúsú gyümölcsök, virágosság, grapefruit, kis szénsavasság, só, ásvány. Nagyon szép az egyensúlya: az alkohol 11,8%, a maradékcukor 48 g/l, a sav 8,5 g/l. Fiatal, behízelgő, élénk savú, szép tétel, jó lecsengéssel.

AZ Nektár Pince, Vióka2 Furmint 2008 (Sárospatak)

18 hónapot volt hordóban. Édes illat és íz, ásványosság, gyógynövény, mézes cukor, só, kis petrol, aszalt barack, ánizs, cseresség. Az alkohol 12,5%, több és élénkebb sav szerintem jót tenne neki, intenzívek a hordós jegyek. Itt is a rusztikusságot érzem, és már nem feltétlenül tartanám sokáig.

Homonna Pince, Birtokbor 2013 (Erdőbénye)

Furmint és Hárslevelű házasítása. Parfümös, citrusos tétel, méz, sárgadinnye, körte, ringlószilva, ásvány, gyógytea, vegetalitás, halványan füst, kis gyógyszeres kesernye, ami izgalmas is hozzá. Még fiatal és kissé rendezetlen, de jó az egyensúlya, igencsak ígéretes bor.

A szavazásunk utáni tetszési sorrend:

  1. Ábrahám Pince, Kakasok Furmint 2013
  2. Homoky Dorka, Hetény 2013
  3. Ábrahám Pince Kerektölgyes Furmint 2011 és Homonna Birtokbor 2013 holtversenyben

Minden vélemény számít!