WineAge újdonságok

Szerencsére nem egy április elsejei tréfa volt a WineAge meghívása, ahol Kazinczi Zsuzsanna és Szokolai Máté mutatta be a webshop legújabb szerzeményeit.

A külföldi, főleg újvilági borok régóta megbízható beszerzőhelye a WineAge, a mostani kóstolón Új-Zéland, Spanyolország, Chile, Argentína és az én egyik nagy kedvencem, Oregon (ráadásul pinot!) volt terítéken.

Errazuriz, Chardonnay – Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Illatban és ízben is intenzív, füves-zöldes, kis mézzel, alma, ananász, sok fehérvirág, citrus. Élénk savak, fiatal, jól iható. Először intenzíven betölti a szájat, aztán kicsit hamarabb lecseng, mint várnánk. 3000 forint körül lesz, szeretni fogják.

Errazuriz, Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Tipikus zöldpaprika, vágott fű, virágok, liliom, citrus, egres, kis csípősség, citromhéjas kesernye, vegetalitás. Szerintem ez a típusú bor elbírt volna még több, de mindenképpen élénkebb savat, kis maradékcukor kerekíti, az alkohol 13%, nem tűnik ki. A lecsengés itt is lehetne hosszabb, de szép friss, jó egyensúlyú tétel. 3000 forint körül lesz ez is.

Errazuriz, Single Vineyard Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Már illatban is többet ígér, mint az előzőek, visszafogottabb, de összeszedettebb is. Sok citrus, vegetalitás, ásványosság, fehérvirág, cassis, kis méz, trópusi gyümölcsök, bodza. Jobb a savszerkezet, nem tűnik el túl hamar, hosszabb a lecsengés, én picit éreztem a 13,5% alkoholt, de egyáltalán nem zavaró. Az ára 5500 forint körül lesz.

Achaval-Ferrer, Quimera 2010 (Argentína)

Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc és Petit Verdot házasítása. Pirosbogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, édesfűszeresség, ásvány, kis só, vanília, balzsamecet, ribizli. Kerek tannin, jó egyensúly, érezni a 14% alkoholt, de nem zavar. Megvan benne a komplexitás, nagyon jól iható, még fiatalos is, szép a hordóhasználat. Ez 11 250 forintért kapható, legalább egyszer mindenki ruházzon be rá!

Bodegas Muga, Reserva 2011 (Spanyolország, Rioja)

70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo és 3% Graciano házasítása, 24 hónapot töltött hordóban. Fanyar illattal nyit, füst, karamell, meggy, ribizli, gyógynövények, kifejezett kesernye. A 14% alkohol fűti, közepes sav, a hordós jegyek még nagyon elöl vannak, a lecsengés is lehetne hosszabb. Talán ez tetszett nekem legkevésbé a sorban, de ez nem jelent semmit, mert más szakértők pont hogy szerették, de majd mindenki eldönti maga. Kb. 6500 forint lesz.

Bodegas Muga, Reserva Selección Especial 2010 (Spanyolország, Rioja)

70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo és 3% Graciano házasítása, 26 hónapot töltött hordóban. Érettebb, selymesebb textúra az előzőnél. Égetett cukor, fás jegyek, bőr, édesfűszerek, erdeibogyós gyümölcsök, áfonya, vanília, gyógynövény, medvecukor. koncentrált, sok, de érett tannin, az alkohol 14%, behízelgő karakterű. Az ára 9000 forint körül lesz.

Cune, Imperial Gran Reserva 2007 (Spanyolország, Rioja)

85% Tempranillo, 10% Graciano and 5% Mazuelo. Bőrös aromák, feketebogyós gyümölcsök, cassis, füst, ásványosság, édes és keletifűszerek, kis só, égett cukor, intenzíven gyógynövényes, negro cukor, vajasság. Selymes textúra, közepes sav, sok tannin, az alkohol 13,5%, nem lóg ki semmi. Komplex, hosszú lecsengéssel, ráadásul folyamatosan nyílik, kávé, vanília jön később. A webshopban 14 910 forint, és bizony minden fillér megéri.

Beaux Frérés, Willamette Valley Pinot Noir 2011 (Oregon)

Kékvirág, cseresznye, finom fűszeresség, fekete olíva, földesség, ásvány, menta, gránátalma, csalántea, aszalt füge és mazsola anélkül, hogy édessé tenné, csak növeli a komplexitását. Elegáns, könnyed bor, izgalmas aromákkal, jó savszerkezettel. Kevés tannin, jó egyensúly, nagyon tetszett. Az ára 26 000 forint körül lesz, tudom sok, de aki teheti, feltétlenül vegyen belőle.

Minden vélemény számít!