• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

2013 legjobb slukkjai

2014-01-07 ● Kántor Endre

Tavaly összesen öt olyan bort ittunk és írtunk meg a Slukk rovatba, melyek megütötték a 4,5 csillagot, vagy afölötti szintet. Sajnos az afölötti szint csupán egy résztvevőt jelent, melynek lehet oka az, hogy nem találkoztunk elég kiemelkedően jó árérték arányú borral, vagy, ami kevésbé valószínű: hogy nem ittunk eleget.

Végigböngészve a tavalyi év Slukkjait egyértelműen látszik, hogy a kiemelkedő árértéket követő csillagrendszerünkben Somló volt a nyerő. Az árukhoz képest legjobb minőséget adó borokat itt találtuk 2013-ban, innen is a Kolonics és a SAP pincészetek kerültek ki legjobbnak. (Fontos azért megjegyezni, hogy ez a túlsúly elsősorban annak köszönhető, hogy nyáron egy orbitális Somló-maratonba kezdtünk.) Bekerült még az öt legjobb közé egy Rhone-völgyi syrah is.

Érdemes még pár szót a 4 csillagosokról is ejteni: sok lett köztük is a somlói bor, de nagyon jó árérték arányú borokat találtunk Tokajban az Ábrahám és a Matyisák-Vízkeleti pincéknél, Szekszárdon amblokk, de Bátán, Bősz Adriánnál kimondottan, a szomolyai Attila pincénél és a bécsi Mayer Am Pfarrplatz borai között. Íme hát 2013 legjobbjai a slukk rovatból:

5 csillag

Kolonics Olaszrizling 2011

A 2009-es bátyus a Pannon Bormustra csúcsbora lett, mégpedig impozáns 87.8 ponttal (jól szerepelt a 2010-es is, épp csak három tizeddel csúszott le a plecsniről 85.7 pontjával).

4.5 csillag

Domaine des Escaravailles Les Hautes Granges 2011

Rhone az egyik gyengém, hát még a syrah. Ez nem elfogultságot, inkább magasabb várakozásokat gerjesztett bennem. A pohárba sötét, de fiatalosan lilás reflexeket mutató lé került.

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2011

Közepes aranyszín, kései tokaji borokra emlékeztet. Illata elsőre kissé zárt, de lassú pörgetéssel és nagy levegő után illat kavalkád jön: hársvirág, grillázs, gyömbér és bazalt.

Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2011

A félszáraz iskolázás szerintem tudatos egyensúlyra törekvés: szeretem, ha fel van véve az irány és tartják magukat hozzá. Remek bor, nem a fajtán van a fókusz, hanem azon, hogy a fajtán keresztül mutassák meg a termőhelyet.

Petrányi Sárga Muskotály 2012

Ez a sárgamuskotály nem habkönnyű női kaland, nem elillanó parfümfelhő, hanem karakteres, közepesnél hosszabb utóízű érett cucc, ásványos felhangokkal.

4 csillag

Ábrahám Csíp & Dél 2011

Ábrahám Macerás 2011

Ábrahám Re-verse 2011

Alexander Laible Alte Reben Riesling 2011

Ararat Ahtamar 10 éves

Aspall Dry Premier Cru Suffolk Cyder

Attila Pince Portugieser 2008

Attila Wine Chardonnay 2009

Barcza Bálint Juhfark 2011

Benedek Pince Mátrai Pinot Noir 2011

Borkút Ökogazdaság Szürkebarát 2007

Bősz Adrián 4 Cuvée 2009

Bősz Adrián Menoire 2009

Csobánc Cooperation Gilgames 2008

Csordás-Fodor Nagy Somlói Olaszrizling 2008

Dénes Sághegyi Olaszrizling 2007

Eger Cottage Fehér 2012

Feiszt Sub Rosa Syrah Rozé 2012

Fekete Béla Somlói Olaszrizling 2007

Györgykovács Furmint 2011

Heimann Viognier 2011

Hollóvár Furmint 2011

Hollóvár Hárslevelű 2011

Inhauser Vulkán Somlói Juhfark 2007

Kertész Etyeki Blanc de Noirs 2010

Kolonics Furmint 2009

Laposa Somlói Juhfark 2011

Matyisák-Vízkeleti 6 puttonyos Aszú 1999

Matyisák-Vízkeleti Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2002

Matyisák-Vízkeleti Tokaji Aszú 5 puttonyos 2004

Maurer Szerémi Kadarka Siller 2012

Mayer Am Pfarrplatz Wiener Gemischter Satz 2012

Mayer am Pfarrplatz Zweigelt 2012

Mészáros Pál Hidaspetre Cabernet Franc 2009

Ráspi Kopár 2011

Sasseo Primitivo Salento IGT 2011

Schieszl Cserszegi Fűszeres 2012

Szabó Pincészet Juhfark 2010

Szepsy Furmint 2009

Takler Syrah Reserve 2009

Várkapitány Nagy-Somlói Juhfark 2008

Részletesen a 4-csillagosokról itt!

Címkék: 2013, 4 csillag, 4.5 csillag, 5 csillag, árérték, legjobb, slukk

← St. Andrea Merengő 2000 Chateau Beaumont Cru Bourgeois 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!