• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

7 millió forintos konyak

2009-12-10 ● Kántor Endre

37 ezer dollárért, azaz csaknem 7 millió forintért kelt el egy palack Vieux Cognac egy párizsi aukción. Az 1788-ból származó italért befolyó összeget a felkínáló étterem jótékonyságra fordítja.

Egy 1788-as palack Café Anglais Vieux Cognac Clos du Griffier még abból az évből származik, amikor XVI. Lajos és Marie Antoinette még vígan mulatott Versailles-ban, és bár egy évük volt hátra a nagy változásig, a fejük még a nyakukon volt vagy öt évig.

Az aukciót a szebb napokat is látott párizsi étterem, a Tour d?Argent, az ezüst torony étterem tartotta. Minden évben van ott egy pinceleltár, amikor izgalmas tételek kerülnek kikiáltásra, a bevétel egy része jótékonyságra, egy része pedig a tulajoknak és felújításokra megy. A nemrég végződött kétnapos aukción több mint 2,2 millió dollár folyt be, közölte a lebonyolításért felelős Piasa.

1788_470

Az egész világról érkeznek érdeklődők a licitre, melyen 12 kispalack 1989-es Chateau Haut Brion is gazdára talált 8900 dollárért, míg hat palack 1988-as Vosne-Romanée 9300 kelt el, tudósít az AP hírügynökség. Konyakból sem csak egy palack ment el, a történelmi évjáratból volt még két másik, ezekre 31 ezer, ill. 27,3 ezer dolláros licit érkezett.

Az aukció célja az volt, hogy a patinás étterem meg tudjon szabadulni  432 ezer palackot számláló gyűjteményének egy részétől, portfoliótisztítást hajtottak végre, hogy fel tudják újítani a készleteket. A Notre Dame-ra néző étterem egykor a francia gasztronómia fellegvára volt, a három Michelin-csillagból kettő azonban elpárolgott, miután az egykori tulajdonos Claude Terrail 2006-ban elhunyt. Az éttermet most fia, a 29 éves André viszi, sokkal kevesebb sikerrel. Egy ebéd menü mintegy 18 ezer forintba, míg kóstolóval egybekötött vacsora menü 43 ezer forintba kerül.

A 427 éve alapított étterem az első palack konyakból befolyó összeget az Association Petits Princes-nek, egy beteg gyerekekről gondoskodó segélyszervezetnek adományozta.

Címkék: aukció, befektetés, Cognac, konyak, legdrágább, licit

← Lőrincz Gyuri az év bortermelője Pezsgővel a jó vérnyomásért →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!