• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tűzkő-szüret Antinoriékkal

2009-09-23 ● borravalo.hu

Divatos műfaj a buliszüret, amikor barátainkkal és üzletfeleinkkel hejehujázunk egy jót szüret ürügyén a hegybe? és a pincébe?.

Jó beszélgetések, jó levegő, lakmározás, egyre derültebb kedély, borok és páleszek. Szóval divatos ez a dolog, közben egy-két jó ötlet és tárgyalás, mint a diplomáciában. Ott sem a hivatalos tárgyalásokon, hanem a lobbyban, a büfében és a fogadásokon dőlnek el a lényeges dolgok. Ezen a hétvégén a Tűzkő  szüretel Bátaapátiban, mely Bátaapáti jól eldugott, elképesztő szépségű falucska a geresdi dombok között. Rengeteg erdők, szelíd dombok, itt-ott tiszta tavak, még nincs felfedezve, szerencsére, hogy a Geresdi-dombság az ország egyik legszebb része. Jó kis német világ volt ez, a török után az Apponyiak szorgos német evangélikus parasztokkal telepítették be a kihalt falvakat, akiknek fatornácos, arányos parasztpolgári házait ma is látni a kiürülő falvakban.

A 160 termő hektáros Tűzkő Birtok (bő félmillió palack) az ezredforduló óta Antinori márki tulajdona. Antinori a borvilág egyik legfontosabb neve. Egyszerűen azért, mert az olasz és az európai bor forradalma, az a modernizáció, mely a ?60-70-es évek fordulójától megújítja az európai bort, lényegében neki köszönhető.

2009_09_antinori1

Piero Antinori márki, kinek családja hatszáz éve borászkodik Toszkánában, merész és kreatív eretnekként az elsők között nyitott nagyobb teret Toszkánában a bordói fajtáknak, modern és koncentrált borai, az ún szupertoszkánok világsikert arattak és iskolát teremtettek (noha, mivel nem itálikumokból készültek, nem fértek bele a borjogszabályok szűkös kereteibe, ezért eleinte csak asztali borként jelenhettek meg, utóbb IGT-ként, azaz tájborként, ami olyan, mintha egy aszúeszencia asztali vagy tájborként jelenne meg).

Az első olyan bor, melyben nem volt fehér szőlő, viszont 20 %-nyi francia világfajta tette mélyebbé, feketébbé és jobban érlelhetővé, illetve amely elsőként kapott barrikhordós érlelést a Chianti vidékén, a Tignanello volt, a másik a chianti classico-zóna centrumában fekvő tíz hektáros Solaia-birtokon 1978-ban kikevert Solaia. Ez a Tignanello inverze mintegy, amennyiben 80 % cabernet és 20 % sangiovese robbanó elegye.

2009_09_antinori2

A szupertoszkán borok és Antinori jelentősége tehát, hogy a modernizációt, a borászati forradalmat ezek a borok hozták Toszkánába, ők az előretolt éke annak a folyamatnak, ami a borminőséget, az olasz és az eurobort soha nem látott magasságokba emelte. A márki globális clusterjének a toszkán, umbriai, kaliforniai, chilei és máltai birtokok mellett tehát Bátaapáti is része.

A Tűzkő Birtok elsődleges funkciója, hogy üde savú, illatos, ropogós fehérekkel lássa el az Antinori-spektrumot (a birtok 60 %-a fehér). Ezt a szerepet a Tűzkő sikerrel teljesíti, Firenze jó pár éttermében a fehér húsú halak és madarak mellé a Tűzkő borait, mindenekelőtt Traminijét lehet iddogálni, melyből majd? 100 ezer palack megy ki évente. Ám a termőtáj és a pincészet erejét jelzi, hogy a Tűzkő-szortiment legmélyebb és legsikeresebb bora a nagy vörös küvé, a Tűzkő-domb, e tolnai szupertoszkán, mely rendre mindenféle díjakat kaszál és magának a márkinak is felettébb ízlik, ami elég jó referencia.

2009_09_antinori3

Tavaly óta új, fiatal, ambiciózus menedzsment irányítja a birtokot, mely az exportsikerek után a belső piacon is ismertebbé akarja tenni a Tűzkövet (Ez a név nem a löszös tolnai talajra, hanem a dombon lelt őskori kőszerszámokra utal). Az a benyomásunk, hogy érdemes lenne bevezetni az érlelhető fehér borok szegmensét és tágítani a vörös szegmenset, még sok mindent ki lehet bontani ebből a tájból. A traminiről nem értekezünk, mert nemigen lelni föl a honi piacon, magunk még több fajtajelleges illatot is elbírnánk, mint amennyit a kóstolt minta mutatott.

Sauvignon blanc 2008

Világos zöldessárga, inkább fehér szín, intenzív gyümölcsös-szőlős illat, fehér húsú barackos és cukorkás illatjegyek, kifejezetten édes érintésű, kerek bor. Ízben is ez a nem gejl fehér savanyúcukis villanás. Egyenes vonalú, egyszerű, nem komplex, lendületes bor, nagyon rendben van. 82 pt

Verdolino 2008

Világos zöldessárga szín, zárt illat. Telt, tartalmas, ugyanakkor jól csendülő, üdítő bor zöld velteliniből, beszélgetős, könnyű vacsihoz is jó. 81 pt

Renana 2008

Citromszín, zárt illat, kerek, nem vékony test. Kiegyensúlyozott szerkentyű, érdekes, színes, kis pikáns felhanggal. Igen üde, fanyar, kicsit túl fanyar savak, ropogós bubi, remek darab, tkp rajnai rizling. 83 pt

Chardonnay 2008

Modern, piacos, van benne lendület, szép, kiegyensúlyozott a barrik, az egész jó balanszú, illatban-ízben harmonikus. 84 pt

Talentum 2003

Már téglás színképvonalak, zárt, fűszeres illat. Ez is kiegyensúlyozott, jó ivású, telt, bársonyos. Nem nagyon színes egyéniség, de jó, kellemes a kis édes-savanyú lezárása a kortynak, a jó tűzkövi savak itt is fennforognak. Minden szinten kisimult, kellemes, nem nagy bor. 85 pt

Tűzkő  Domb 2006

Bordói küvé, 70 % cabfranc és merlot, nagy bor. Piros gyümölcsök, áfonyás, szilvás asszociációk, a szép fa virágillat és vanília képében jelenik meg. Szép sav-tannin reláció, mély, komplex, jó balanszú bor hosszú utóízzel, érett karakterrel, 13,5 %-os tűzzel. Jó QPR, 5 ezer ft alatt van!!! 88 pt

Címkék: Antinori, Bátaapáti, solaia, szupertoszkán, szüret, tűzkő

← Fürtszerűség Törpék, bortányok, toszkánok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!