Balatoni bort a Balaton partra! címmel hirdetett kampányt a két legismertebb badacsonyi és balaton-felvidéki borászszervezet. Céljuk, hogy a Balaton-parti éttermek, szállodák főként helyi borokat kínáljanak.
A Badacsonyi Kör és a VSOP Balaton-felvidék azt tűzte ki célul, hogy – akárcsak a világ ismertebb borvidékein – , a Balaton melletti vendéglátóhelyeken is szinte csak helyi borokat lehessen kapni.
A két szervezet a Badacsonyi Kör (Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter) és a VSOP Balaton-felvidék (Villa Tolnay, Sabar Borház, Orbán Pincészet, Pálffy pince).
Laposa Bence elmondta: az adott tájegységre jellemző gasztronómia a helyi borokkal kiegészülve nyújt igazán teljes élményt. „Abban kérjük a Balaton környéki vendéglátószakma segítségét, hogy részesítsék pozitív diszkriminációban a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a Balatoni vendéglátást” – mondta.
Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör alapító tagja szerint a minőségi fejlesztés nem csupán pénz kérdése: nem kerül több pénzbe ugyanis odafigyelni arra, hogy a balatoni borokra és halakra épüljön a tóparti vendéglátás kínálata.
Ha a helyi értékeket megbecsüljük, azzal a saját jövőnket alakítjuk pozitív irányban – mondta Orbán Gergely.
A Balatoni bort a Balaton-partra! akcióprogram keretében a nyolc borászat saját kapcsolatrendszerén keresztül, következetes kommunikáció és rendezvények útján, illetve közös ajánlatokkal igyekszik minél több Balaton-parti hotelt és vendéglátóhelyet megnyerni az ügynek.