• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bálint Pince Somlói Olaszrizling 2009

2013-04-17 ● borravalo.hu

Valódi „északi oldali” olaszrizling, szikár, ásványos, szárított növényes. Somló maraton 2.

A Hegy északi oldalán, nagyjából két hektárt művelnek, a nagy kóstolóterem és sok férőhelyes szállás nyár végére készül el. Ahogy korábban írtam, a palack és dugódesign jó, bár a viasz-kapszulát én biztosan elhagynám – alig lehet leszedni, nagy koszt csinál, ráadásul szépen bele lehet ügyeskedni a borba.

Hűvös, szikár illatú bor krétaporral és sok szárított növénnyel, mineralitása kifejezett. Szájban élénk savak és közepes test jellemzik: gyógyfüvek, csonthéjasok bukkannak fel. Lecsengése kissé rövid és elég citrikus, valódi „északi oldali” olaszrizling.

Bátran merném tengeri ételhez ajánlani. A Somlói Borok Boltjában 1800 Ft, ár-érték aránya három és fél csillag.

Somló Guide

A Somló egy erodált bazaltkúp (431m), korábbi aktív vulkán. Magyarország legkisebb borvidéke (~600ha), nagyon egyedi adottságokkal, igen sok mikrotermelővel és gazdasággal. Fehérboros vidék, jellemző fajtái az olaszrizling, furmint, hárslevelű és juhfark (ez utóbbi szinte csak itt található meg az országban).

Talajában a bazalton felül (bazalttufa, kukoricabazalt, kenyérbazalt, stb.) pannon homok, hordalék, törmelékes lösz és barna erdőtalaj is fellelhető. Mivel a szőlőgyökér mélyen benyúlik a föld alá, sokféle kőzettel találkozik. Ez adja a somlói borok jellegzetes ásványosságát (mineralitását) és azt, hogy igen magas az ásványi anyag és savtartalmuk (néhány száz évvel ezelőtt javallt volt emésztési gondokra, vesebajra, női bántalmakra).

A somlói nem a gyors fogyasztás bora. Minden somlói kivétel nélkül meghálálja a szellőztetést, fél-egy óra dekantálóban minimum szükséges ahhoz, hogy megnyíljon. Ha nincs lehetőségünk dekantálni, akkor a palackból a bort annak válláig öntsük ki pohárba, hogy legalább a palackon belüli legnagyobb felületen tudjon levegőzni. A legtöbb, más tájról származó fehérbor egy-három évesen már kiteljesedik, a magasabb minőségű somlai viszont akár öt-tíz évig, vagy még tovább eltartható.

Ezekre a borokra igaz az is, hogy „darabban” tárolva, felbontva is napokig megőrzi aromáit (sőt, a legmagasabb minőségű tételekben még újabb rétegek tárulhatnak fel).

Zárásként Hamvastól két gondolat:

„Egyetemes bor nagyon kevés van ? olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a somlait ajánlanám.”

„A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.”

Címkék: 2009, 3.5 csillag, Bálint Pince, olaszrizling, Somló

← Bálint Pince Somlói Juhfark 2009 A 10 legjobb bringás bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!