• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora XIV – Somló hangja

2009-07-23 ● borravalo.hu

Ha a kóstolásban a leggyakrabban használt szisztéma, a 100 pontos bírálati rendszer szerint akarnám minősíteni az első este fellépőit, akkor a Prímástalálkozó nálam 90 körül van, a Ghymest olyan 27 pontra adnám. A megízlelt borok közül kitűnt a furmint: majd? mindenhol az ő képében jelent meg leggazdagabban a hegy, ő adta a legnagyobb borokat.

A Somló-hegy csonka kúpjának legmagasabb pontja 432 méter, a hegyen és szoknyáin elterülő 700 hektár körüli termőtáj fő ereje a talajban rejlik. Bazalt és tufa hardverjére miocén agyagmárga, homok és löszvályog szoftverje terül, a kettő együtt a legjobb borjelleg-képző talajt képezi, ilyen minőségű talajt csak Tokajon és Badacsonyban találhatni.A napsütéses órák száma 1950-2000 óra/év, a csapadék 650-700 mm, az évi középhőmérséklet 9,8 C fok.

A hegy lábánál fekvő dobai Erdődy-kastélyban rendeztetett meg a Somló Hangja fesztivál, ahol a bor és a (jórészt Kovács Norbert, Cimbi által szervezett, szédületes színvonalú) összművészeti fiesta egymást próbálta erősíteni. Esetleges és szubjektív beszámolónkban azt próbáljuk összefoglalni, hogy ez mennyire sikerült, megpróbálva szem előtt tartani Fekete Béla intelmét, miszerint ?meg kell becsülni minden szőlősgazda tevékenységét még akkor is, ha nem a legkiválóbb terméket tudja előállítani. Nem szabad megsérteni őket erős kritikával. Minden gazda a maga borát tartja a legjobbnak, amin nem szabad csodálkozni. Hatalmas munkája van benne, nap mint nap ezt kóstolja, ennek az ízvilágához szokott hozzá?.

Prímástalálkozó alatt ne valami Száz tagú cigányzenekaros gigagiccset tessék érteni: fiatal hegedűsök, és, ami a vicc, nem-csak-hegedűsök által alkotott combóról van szó. Prímás a szaxofonos is és a szólógitáros is. A Prímástalálkozó tkp egy autentikus zenét játszó ensemble, a szaxi és a gitár abban a kódban marad, amiben a hegedűsök: a színtiszta, nem blues-skálára épülő szólók olyanok voltak, mint szaxin ill gitáron megszólaló hegedűszólók. Akkor mi a ráknak szaxi meg gitár? Azért, mert mégis se nem olyanok voltak, hozták önmaguk karakterét, méghozzá elevenen és dögösen, mint a fene. Főképp Both Miklós, neki volt egy olyan gitárszólója, hogy a frász jött az emberre, kibújt a bőréből, tökön szúrta magát, fejre állt. A virtuóz hangszeresek két gidával léptek föl (muhaha): a mindig mosolygó Herczku Ágival és Korpás Évával, aki nem mindig mosolyog, viszont olyasmi a hangja, mint az édes szamorodni

Öröm volt nézni azt az örömzenét, egy szakaszon vékonyodott el (sztem) az anyag, a Galga-völgyi új stílusú népdaloknál, melyek információszegényebb és hogy úgy mondjuk: slágeresebb blokkot jelentettek, mint a csángó vagy szatmári cuccok. És kicsit kellemetlenül emlékeztetnek a belőlük kinövő nóták rettenetes világára, amelyekben az érzelem érzelgősséggé, a freskó falvédővé vedlik.

Fekete Béla (3,5 hektár az Aranyhegy-dűlőben) világos aranysárga borai közül a 2005-ös furmintot éreztük nagy, egyéniséggel bíró bornak túlérett, fajtajelleges, palackbukétól étvágygerjesztő mézillatával, a mézíz és a jóízű savak összhangjával, végtelen hosszúságával (92 pont, 1700 Ft-os pinceár). A juhfark ménkű sav és ásvány gyógyító oldata, mély, nem robusztus, jó ivású bor, mint a Fekete-borok általában, (84 pont, 2000 ft), a 2004-es hárs kicsit zártabb, savhangsúlyosabb és karcsúbb, hidegebb, mint a többi. A Szent Márton Pincészet, azaz Fehérvári Károly borait (19 hektár) kevésbé éreztük színesnek: a tiszta, de kicsit számunkra egysíkúbb szortimentből kiemelkedik a 2002-es furmint szép ászkolt, szinte diós felhangjaival és palackbukéjával, férfias, édes érintésével, harmonikus struktúrájával.

Nü, Ghymes. Hát szal? Ahhoz képest, hogy büszkén mondogatták: 25 évesek múltunk, mármint a zenekar, nem a pockosodó frontemberek, ahhoz képest a harmadikként megszólaló szerelmes dal effektíve hihetetlenül hamisan szólt, Szarka Gyula elektromos bőgője minimo calculo egy egész hanggal lejjebb döngicsélt, sztem más hangnemben gondolta megszólaltatni a negyedszázados opusz e darabját, a szám második felében jutott tűrhető konszenzusra a többiekkel. De számunkra nem ez jelentette a fő gondot, hanem az egység hiánya. Az eklektika itt nem áll össze úgy, mint a prímásoknál, pláne, mint a Csíknál: a létrejövő küvé sokszor nem kellemes, legalábbis nem a mi ízlésünk szerint való. Posztmodern műparaszti eklektika marad, melynek vannak költői vagy dinamikus pillanatai, de sosem ér fel egy-egy darab a katarzis csúcsára, valami mindig hiányzik, lényegében unalmas a történet egésze, 27 pont.

Úgy véltük, a Fláre beás együttesnek, a világ leghíresebb devecseri cigányzenekarának a felállása tovább nehezen egyszerűsíthető (a legbonyolultabb instrumentum a gitár, ezenkívül ének és percussion: két kanna és fakanalak szólnak), de tévedtünk, mert a csornai Romungrók ugyanezt két taggal valósítják meg, pazarul, 78 pont. Horváth Péter olyan vidám pörgést tesz az egytagú énekszekció alá, hogy hú. A Fláre is dögös néha, nekem kevesebb lírai és több pörgős anyag jobban feküdne, 76 pont. Na és amikor (a mindig feketébe öltöző) Cimbi táncra penderedett a színpadon a ?Ha bemegyek a kocsmába?? fölpörgetett, Parno grasztos változatára, férfias, derűs, virtuóz, szédületes legényest rögtönözve, mindjárt kiderült, hol lakik a magyarok (romák, magyaromák) istene. Ezután az örök Bob Dinnyés fakadt fel a színpadon az álmos, forró délutánban, akire még emlékszem az építőtáborból, ahol remek dolgok történtek a lópokróc alatt. Dinnyés Jóska azóta kicsit paradigmát váltott, rájött, milyen jó is magyarnak lenni, régi magyar szövegeket is énekelt, kobzon kísérve magát, Dinnyés Joszif Kobzon, és elkövetett egy aktuálpolbeat számot is, nem kellett volna. Lelkes taps az ajkai nyugdíjas munkásnők asztala felől, 55 pont. A Hot Jazz Band rutinos és profi Bényei kicsit kiszámított, Szili Róbert és főleg Fodor Laci intenzív szólóival, mindig finom, 88 pont.

Kreinbacherék (32 hektár, őrült beruházások, támfal-, terasz és tájépítés, pezsgőpince, vendégházak, nagypályás beruházások) Szent Ilona-kategóriája a második vonalat jelenti, egyéniség nélküli, karcsú-könnyű, gyantás-fás tételek szép gyümölcsökkel. A Nagy Somlói 2007-nél éreztük, hogy nagy somlói: világos aranysárga (lemon) színű, elegánsabb, halkabb fával megtámasztott, virágos-gyümölcsös illatú, telt kortyú, finom faktúrájú bor, igazi, szép somlói, 88 pont, 3000 Ft palackár. Az Öreg Tőkék 2006 kevésbé tűnt komplexnek, a Juhfark 2007 érett, szalmás, édes érintésű-karakterű bor, a Kőkonyha ?06 ugyancsak érett, gyümölcsös-naspolyás, kerek, de karcsú szerkezetű, kiegyensúlyozott tétel.

A Cimbaliband derűs világzene, pontosabban egy modern és boldog Balkán-értelmezés, frontembere, vagyis frontleánya a karizmatikus és cuki bombázó, Szita Eszter, a színpad fókuszában ülő Unger Balázs úgy mozog és mozgat a cimbalom mögött, mint egy rockzenész, a cimbalom Chuck Berryje, nagyon dög Wertetics Szlobodán (tangóharmonika), 90 pont. A csütörtöki 40 fokban alig lézengtek a kecskesajttól az almapálinkán és mangalicacuccokon át a legjobb somlói borokig mindenféle csúcsminőségű holmit kínáló pavilonok között, pénteken aztán egyszer csak megindult a nép, és csak jött és jött és sorba állt, és kialakult az a fesztiválfíling, amit úgy vártunk, és aszontam, hogy győztünk.

Az úgy van, hogy az ember igyekszik pedánsan végigkóstolni azokat a borászokat, akik érdeklik, aztán a végén iszik Györgykovinál egy kis sárga muskotályt és/vagy egy hetes Tornai hársat, meg még egyet. (Tornaiékról, ahol talán a legszínesebb fejlődés játszódik le a palackban, külön posztolunk). Györgykovács Imre és Gyöngyike különösen szeretetreméltó emberek és érteni véljük a kicsiny, hektárnyi műhely stílusát, mely nem az extrém koncentráltságról szól, hanem a harmóniáról: az édi érintésű, telt hetes olasz, a fűszeres-ánizsos-palackbukés furmint, a karcsú, kiegyensúlyozott, (kicsit zárt) hárs, az egyenes ívű tramini vagy a barackos, tökéletes muscat lunel az egyensúly borai.

És akkor felértünk a csúcsra. A Csík Zenekar katartikus élményt adott: egyrészt ők tűntek tán az autentikus népzene a legtisztább forrásának, másrészt a régit tiszta egységbe fogják a mai népzenével, amikor Kispált vagy Quimbyt értelmeznek át döbbenetesen intenzív és szerves módon a saját stílusukra hangszerelve. Íme, a tehetség. Az Ez a vonat elindult, hadd menjen és a Most múlik pontosan megkönnyezteti az embert, és nekünk valamiért a kalocsai-kiskunsági újstílusú blokk zenei anyaga is sokkal hitelesebbnek-erősebbnek tűnt, mint a prímások galgai újstílű anyaga, 100 pont. A csúcson kell abbahagyni, magunk szombaton reggel leléptünk, annál többet, mint amit a Csíktól kaptunk, nem kaphatunk és nem is akarunk. Búcsúzóul durva jégverést kapunk a fekete felhőkből, a szőlőszemek és az autók csomagtartói megsorozva, a jég darabos hóvá összeállva órákig megmarad a pavilonok között, az özönvíz bazaltdarabokat mos az útra. Jövőre folytatás, jég nélkül.

Korábban:

Bulizz a csigazabálókkal, mulass a bazaltnyalókkal

Nyaltuk a bazaltot

Amikor megszólal a bazaltorgona

Címkék: Fehérvári Károly, Fekete Béla, Györgykovács, Kreinbacher, Somló, Szent Márton Pincészet

← Miért is vagyunk másnaposak? Kedves Mr. Floyd! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!